2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Győr

Roni orrát nehéz átverni!

Második helyen végzett Nagy Gergely rendőr címzetes zászlós és Roni, a robbanóanyag-kereső eb a II. Nemzetközi szolgálati kutyás versenyen, amelyet nemrég rendeztek meg Baktalórántházán.

A kutyavezetők és a szolgálati ebek négy kategóriában mérték össze tudásukat a több napon át tartó rendezvényen. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állományából Tremmel Nándor főtörzszászlós versenybíróként, Rácz Károly Tamás őrnagy csapatkapitányként, Pinetz András címzetes törzszászlós, Süly Dalma címzetes főtörzszászlós, Balogh Sándor címzetes főtörzszászlós és Nagy Gergely címzetes zászlós pedig kutyavezetőként képviselte megyénket a megmérettetésen.


Roni két éve dolgozik együtt vezetőjével, jó párost alkotnak
Fotó: O. Jakócs Péter

– A versenyt remekül megszervezték, felkészült csapatok érkeztek. A számok között volt terepkutatás, helyiségátvizsgálás – ahol a legjobb eredményt értük el –, volt csomagátvizsgálás és fegyelmező feladat is. Ezekre pontokat kaptunk, s így alakult ki a sorrend. Nekünk sikerült odaérnünk a második helyre, aminek borzasztóan örülök, és nagyon büszke vagyok Ronira – fogalmazott a kutyavezető.

A bundás bajtárs 2015 márciusában született, a rendőrség belső tenyésztésű négylábúi közül való, rendőrkutya felmenőkkel. Gergellyel 2016 decembere óta dolgozik együtt.


A büszkeség érthető: Nagy Gergely écsi körzeti megbízott a serleggel és Roni dísznyakörvével
Fotó: O. Jakócs Péter

Az écsi körzeti megbízott – aki a pannonhalmi rendőrőrshöz tartozik – igazi visszajelzésnek tekinti az eredményt, hiszen nincs régóta a kutyások között: Ronival mindössze két éve alkotnak elválaszthatatlan párost. A versenyen elért eredmény igazolja, hogy jó úton haladnak, de ahogy ő is fogalmazott: – A rutin még hiányzik, ez tény. Két év nem sok idő kutyavezetőként, sok mindent lehet még fokozni és csiszolni. Ám én meg vagyok elégedve a kutya teljesítményével és a sajátommal is. A jövő pedig majd megmutatja, hogyan tovább…

Roni szimata nemzetközi szinten második helyet ért a versenyen
Fotó: O. Jakócs Péter

Ronival egyébként már számos közös munkát végeztek, például állandó rendezvényeken. Most is ott voltak a VOLT Fesztiválon, de említhetjük a Forma–1-et vagy éppen a különféle politikai találkozókat. Sőt olyan házkutatásokhoz is gyakran hívják a párost, ahol azt feltételezik, hogy fegyverek lehetnek elrejtve. A győri vasútállomás mellett lévő posta átvizsgálására is Ronit és Gergelyt hívták, amikor egy betelefonáló bombával és annak felrobbantásával fenyegetőzött.

Teljes az összhang Nagy Gergely címzetes rendőr zászlós és Roni, a robbanóanyag-kereső kutya között
Fotó: O. Jakócs Péter

Az országban Ronival együtt körülbelül 60 robbanóanyag-kereső kutya van szolgálatban, megyénkben ketten. S ahogy Nagy Gergely is elismerte: egyre nagyobb szükség van a képzett szimatra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.