2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb Győr

Sokak életét könnyíti meg az új csomópont

Elkészült a Radnóti utca 1-es útig tartó meghosszabbítása és maga a csomópont is, amelyet fél évvel a tervezett határidő előtt vehettek birtokba a közlekedők.

A fejlesztéssel a Radnóti utca közvetlen és gyors kapcsolatot teremt a Bécset és Budapestet összekötő 1. számú főút és a Szlovákia felé vezető 14. számú főút között, s segíti a nagy forgalmat vonzó létesítmények elérését, mint például a Széchenyi István Egyetemet, az Olimpiai Sportparkot és az Aqua Sportközpontot is.


Borkai Zsolt győri polgármester kiemelte a Belváros tehermentesítésének fontosságát
Fotó: Marcali Gábor

– Az elmúlt években számos olyan beruházás volt, amelyek a Belváros tehermentesítését, az egyes városrészek jobb kapcsolatát, ezáltal a gördülékenyebb közlekedést szolgálja. Ezek közül számos fejlesztés saját erőből, több pedig állami forrásból valósult meg és igyekszünk a pályázati lehetőségeket is a lehető legjobban kihasználni. Ennek köszönhetően a Radnóti úti kikötés is európai uniós forrás segítségével készülhetett el. A fejlesztés a szintén az ebben a projektben megvalósult Szövetség út–Bácsai út nyomvonal-korrekcióval együtt egy új közlekedési tengelyt nyit a városban – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester.

Sajtótájékoztató keretében adták át az elkészült kikötést
Fotó: Marcali Gábor

Ackermann István, a Strabag területi igazgatója a feladat nagyságát jellemezve sorolta: ötvenezer köbméter földet mozgattak meg, 2700 köbméter beton útalapot és 2500 köbméter aszfaltburkolatot készítettek. Az új út a Radnóti utca meghosszabbításában a Gyepszél utcától kétszer egy forgalmi sávval csatlakozik az 1. számú főúthoz. A kikötés jelzőlámpás csomópont létrehozásával és az olajgyári iparvágány feletti híd szélesítésével és megerősítésével történt meg. A megvalósult útszakaszokon kiépült a közvilágítási hálózat is, a csapadékvizek elvezetésére pedig részben nyílt árkos, részben zárt csatornás elvezető rendszer létesült, amely egy 523 köbméter térfogatú tározótóba vezeti a vizet. Az utak mentén füvesítettek és elültettek 170 facsemetét is.


A győriek életét nagyban könnyíti a most átadott útszakasz
Fotó: Marcali Gábor

A beruházás terveit a Hidro-Plan Kft. készítette. A munkaterületen a kivitelezést végző Strabag Általános Építő Kft. 2017 októberében kezdte meg a munkát, s a vállalt 16 helyett 10 hónap alatt elkészült. Ennek köszönhetően az iskolakezdés első hetére a forgalom számára is használhatóvá vált az új csomópont. A kivitelezés teljes költsége bruttó 834 685 751 forint volt. A most átadott fejlesztés egy négy győri úthálózati beruházást tartalmazó projekt része. A „Gazdaság- és sportgazdaság-fejlesztést és a munkaerő mobilitását ösztönző közlekedésfejlesztés Győrben” című projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósul meg. A megítélt támogatás összege 1 681 099 238 forint.

Kapcsolódó Cikkek