2018. november 14., szerda
Aliz

Külföld

Soros–Sargentini-jelentés: Nem kizárt, hogy az Európai Tanács szabályt sért majd

Ryszard Antoni Legutko lengyel európai parlamenti (EP-) képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció társelnöke szerint nem kizárt, hogy az Európai Tanács is elkövet majd szabálysértést, amikor a Magyarország és a Lengyelország elleni jogállamisági eljárásban, az uniós alapszerződés 7-es cikke szerint dönt.

Az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában sugárzott, angol nyelvű interjúban Ryszard Antoni Legutko úgy fogalmazott: megvan a veszélye annak, hogy felrúgják majd a szabályokat, például kizárhatják a döntésből Magyarországot és Lengyelországot is, mondván, mindkét állam ellen zajlik a 7-es cikk szerinti eljárás.


Ez ellenkezne a jogszabályokkal – hangsúlyozta.

Azt mondta: a napokban a lengyel ügyben az Európai Bizottság – attól tartva, hogy politikailag vereséget szenved a tanácsban – azt a megoldást találta ki, hogy az Európai Bírósághoz fordul, amely “jelentős mértékben a középpárti jogászok és politikusok befolyása alatt áll”.


Az EP-képviselő azt nevezte a legfontosabbnak, hogy megfelelő politikai támogatást szerezzenek, mert ha ez sikerül, akkor az új parlamentben, az új bizottságban, az új tanácsban nem tehetnek bennük nagy kárt. “Bár meg fogják próbálni” – vélekedett.

Ryszard Antoni Legutko szerint előre látni lehetett, hogy mi fog történni a Sargentini-jelentéssel. “Az egyetlen ismeretlen tényező az volt, hogy vajon a néppártból hányan állnak majd ki Magyarország mellett. Aztán kiderült, hogy túl kevesen” – mondta.

Kiemelte, az EP az utolsó pillanatban megváltoztatta a házszabályt, hogy a tartózkodások ne számítsanak. Márpedig ez “súlyos jogsértés” – tette hozzá, jelezve, hogy a tartózkodások beszámításával elbukott volna a jelentés.

A lengyel politikus úgy vélekedett, hogy kétféle megosztottság is létezik az Európai Unióban (EU). Az egyik törésvonal Kelet és Nyugat, a régi és az új tagállamok között húzódik, a másik pedig az úgynevezett “középpártok” és a konzervatívabb tömörülések között.

“Azt kezdettől fogva láttuk, hogy Európa nyugati fele lenézéssel, egyfajta felsőbbrendűséggel tekintett ránk. Nagyon barátságosak voltak, persze, de azért elvárták volna, hogy mivel mi vagyunk az alsóbbrendűek, nekünk engedelmeskednünk kell, hallgatni, és tenni azt, amit mondanak nekünk” – nyilatkozta.

Egyszer csak kiderült azonban, hogy bár jó ideig eljátszották ezt a szerepet, ennek vége van. “Nekünk is megvan a saját politikánk” – nyomatékosította, hangsúlyozva, hogy ennek kinyilvánítása ingerültté teszi a nyugati országokat.

Ryszard Antoni Legutko szerint a jelenlegi, Magyarországgal szembeni eljárás kétségtelenül megtorlás, sőt vannak, akik egyenesen bosszút emlegetnek. Megtorlás azért, mert Magyarország ellenzi Európa föderalizálását, és a kontinens hagyományos identitását, kulturális örökségét őrizné meg, amelynek a keresztény értékrend az alapja.

A “középpártok” nem egyszerűen csak nem értenek egyet olyan államokkal, mint Magyarország, vagy olyan pártokkal, mint a Fidesz és a lengyel Jog és Igazságosság, hanem azt szeretnék, ha ezek a pártok egyszerűen nyom nélkül eltűnnének. “Ezért reagálnak mindig olyan agresszíven, felháborító stílusban, ezért támadnak folyton” – nyomatékosította.

A lengyel EP-képviselő kérdésre válaszolva azt felelte, hogy talán többről is szó van, mint a föderalisták és a szuverenitást előnyben részesítők, a migrációbarát és a migrációellenes erők harcáról. Az Európát jelenleg irányító “középpártok” pánikban vannak, megrémültek, hogy mi is történhet a választások után – vélekedett.

Az EU történetében először “létrejöhet valami, ami hasonlít a hatalmi egyensúlyhoz, és vége lesz a többség zsarnokságának” – fogalmazott. Az unió ugyanis kezdettől fogva ugyanannak a koalíciónak a kezében volt, és ők bármit megtehettek, amit csak akartak – fűzte hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Az EP felső árat szabott az unión belüli hívásoknak

    Az EP felső árat szabott az unión belüli hívásoknak

    Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta az unión belüli hívások árának korlátozását célzó új távközlési szabályokat, amely rendelkezik a szupergyors 5G hálózatok kiépítéséről és a vészhelyzeti figyelmeztetőrendszer létrehozásáról is – közölte az uniós parlament szerdán.

  • A székelyföldiek szerint az egyedüli járható út az autonómia

    A székelyföldiek szerint az egyedüli járható út az autonómia

    Székelyföld számára az egyedüli járható út az autonómia, ez a felismerés hozta létre száz évvel ezelőtt a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) – mutattak rá szerdán kiadott közös közleményükben a székelyföldi megyék, valamint Románia két magyar többségű megyeszékhelyének választott vezetői.