EUR: 323,27 Ft
CHF: 286,35 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Sorosék megbüntették Magyarországot

Elfogadta a túlnyomórészt bevándorláspárti képviselőkből álló Európai Parlament a Magyarországot megbélyegző Sargentini-jelentést. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a döntés csalással született.

448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett, kétharmados többséggel fogadta el tegnap Strasbourgban az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentést.


– A döntés csalással született, mert a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele – reagált a döntésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezzel szerinte megszegték a vonatkozó európai szerződések előírásait. A jogsértés miatt a Fidesz EP-képviselői, Deutsch Tamás és Szájer József bejelentették: a kormány megtámadja a Sargentini-jelentést. Kiemelték, hogy ha a tartózkodó szavazatokat is beleszámították volna a végeredménybe, akkor nem lenne meg a kétharmados többség.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden védte meg Magyarországot Strasbourgban, a kormányfő többször hangsúlyozta: a bevándorláspárti erők akarják megbüntetni Magyarországot, de hazánk nem enged a zsarolásnak. A döntés után a miniszterelnök Facebook-oldalát elárasztották a külföldi kommentek, amelyekben biztatták a kormányfőt.


 

Szégyenfal: akik elárulták Strasbourgban Magyarországot

Az már korábban kiderült, hogy a baloldali (MSZP, Párbeszéd, DK) ellenzéki képviselők hazaárulók módjára mind megszavazzák a jelentést.

„Önök jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta Orbán Viktor keddi felszólalásában a magyar ellenzéki képviselőkről.

Íme, azok az ellenzéki képviselők, akik megszavazták a jelentést:

Jávor Benedek (Párbeszéd)
Zöldek/Európai Szabad Szövetség


Jávor Benedek
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

Molnár Csaba (DK)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége


Molnár Csaba
MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Niedermüller Péter (DK)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége


Niedermüller Péter
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Szanyi Tibor (MSZP)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja


Szanyi Tibor
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Ujhelyi István (MSZP)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége


Ujhelyi István
MTI Fotó: Kovács Attila

 

 

Mi jön most?

A mostani döntés után a jelentés a Miniszterek Tanácsa (a tagországok miniszterei) elé kerül, ahol már négyötödös többségnek kell egyetértenie Sargentiniékkal. Ezután az Európai Tanács (a tagországok állam- és kormányfői) elé kerül az ügy, de itt már egyhangú döntés kell (tehát azt mindenkinek meg kell szavaznia). Végső esetben a 7. cikkely szerinti eljárás következtében Magyarország elveszítheti a szavazati jogát, és megvonhatják az EU-s támogatásainkat.

– Ilyen eljárás még nem volt, joggyakorlat nincs az ügyben, így elvileg az Európai Unió Bírósága dönthet a kérdésről – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Juhász Andorra emlékezett az OBH

  Juhász Andorra emlékezett az OBH

  A bírósági történeti emlékek megőrzése és a hagyományápolás jegyében Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke tegnap ünnepélyesen megnyitotta a második alkalommal megszervezett Bíróságtörténeti Hetet…

 • Szingli szülők klubja Budapesten

  Szingli szülők klubja Budapesten

  Nyugtató zöld falak, puha fotelek és óriási üvegablakok fogadják a gyereküket egyedül nevelő szülőket az Egyszülős Központban Budapesten.

 • Spanyol agarakat mentettek magyarok

  Spanyol agarakat mentettek magyarok

  Sikeresen zárult a Hungarian Galgo Rescue Team (HGRT) spanyolországi mentőexpedíciója. A szervezet immár negyedik alkalommal indult útra olyan spanyol agarakért (galgok), akiket a február 1-én záruló vadászszezon végeztével kivégeznek, jobb esetben menhelybe küldenek.