EUR: 358,33 Ft
CHF: 339,47 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Belföld

Sorosék megbüntették Magyarországot

Elfogadta a túlnyomórészt bevándorláspárti képviselőkből álló Európai Parlament a Magyarországot megbélyegző Sargentini-jelentést. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a döntés csalással született.

448 igen, 197 nem és 48 tartózkodás mellett, kétharmados többséggel fogadta el tegnap Strasbourgban az Európai Parlament (EP) a Sargentini-jelentést.


– A döntés csalással született, mert a tartózkodó szavazatokat nem számolták bele – reagált a döntésre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ezzel szerinte megszegték a vonatkozó európai szerződések előírásait. A jogsértés miatt a Fidesz EP-képviselői, Deutsch Tamás és Szájer József bejelentették: a kormány megtámadja a Sargentini-jelentést. Kiemelték, hogy ha a tartózkodó szavazatokat is beleszámították volna a végeredménybe, akkor nem lenne meg a kétharmados többség.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden védte meg Magyarországot Strasbourgban, a kormányfő többször hangsúlyozta: a bevándorláspárti erők akarják megbüntetni Magyarországot, de hazánk nem enged a zsarolásnak. A döntés után a miniszterelnök Facebook-oldalát elárasztották a külföldi kommentek, amelyekben biztatták a kormányfőt.


 

Szégyenfal: akik elárulták Strasbourgban Magyarországot

Az már korábban kiderült, hogy a baloldali (MSZP, Párbeszéd, DK) ellenzéki képviselők hazaárulók módjára mind megszavazzák a jelentést.

„Önök jobban gyűlölnek engem, mint amennyire szeretik a hazájukat” – mondta Orbán Viktor keddi felszólalásában a magyar ellenzéki képviselőkről.

Íme, azok az ellenzéki képviselők, akik megszavazták a jelentést:

Jávor Benedek (Párbeszéd)
Zöldek/Európai Szabad Szövetség


Jávor Benedek
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

 

Molnár Csaba (DK)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége


Molnár Csaba
MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Niedermüller Péter (DK)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége


Niedermüller Péter
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Szanyi Tibor (MSZP)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja


Szanyi Tibor
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Ujhelyi István (MSZP)
Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége


Ujhelyi István
MTI Fotó: Kovács Attila

 

 

Mi jön most?

A mostani döntés után a jelentés a Miniszterek Tanácsa (a tagországok miniszterei) elé kerül, ahol már négyötödös többségnek kell egyetértenie Sargentiniékkal. Ezután az Európai Tanács (a tagországok állam- és kormányfői) elé kerül az ügy, de itt már egyhangú döntés kell (tehát azt mindenkinek meg kell szavaznia). Végső esetben a 7. cikkely szerinti eljárás következtében Magyarország elveszítheti a szavazati jogát, és megvonhatják az EU-s támogatásainkat.

– Ilyen eljárás még nem volt, joggyakorlat nincs az ügyben, így elvileg az Európai Unió Bírósága dönthet a kérdésről – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság az idősotthonokat

    Újabb intézkedésekre utasította a járványügyi hatóság az idősotthonokat

    A szociális intézmények – főként az idősotthonok – kiemelt kockázatú helyszínek a koronavírus-járványban. Sajnos, már két fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő idősek otthonában is regisztráltak fertőzötteket, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos újabb intézkedések végrehajtására kérte fel a fenntartókat és az intézmények vezetőit.

  • Örülnek a budapestiek az ingyenes parkolásnak

    Örülnek a budapestiek az ingyenes parkolásnak

    A kormány a vírus terjedésének lassítása érdekében hétfőtől díjmentessé tette a parkolást Magyarország összes közterületén. A Lokál Budapest utcáin erről kérdezte a fővárosiakat, akik nagyon örülnek az intézkedésnek.