EUR: 327,22 Ft
CHF: 300,82 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Külföld

Svéd választások: előretörtek a bevándorlásellenes erők

Az ellenzéki jobbközép választási szövetség hajszálnyi előnnyel, 39,6 százalékkal győzhetett, szemben a kormányzó baloldali koalíció 39,4 százalékával a Svédországban vasárnap tartott parlamenti választáson, amelyen előretört a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) párt az exit poll eredmények szerint.

Az SVT svéd köztelevízióban ismertetett adatok szerint a Svéd Demokraták párt a voksok 19,2 százalékát kaphatta, azaz nagyjából minden ötödik szavazó erre a pártra adta le voksát. Az SD támogatottsága jelentősen nőtt az előző, 2014-es választáshoz képest, amikor a voksok 12,9 százalékát szerezte meg, de nem érte el a párt vezetője által remélt 20-30 százalék közötti szintet.


A Svéd Demokraták mostani eredménye azt jelenti, hogy egyik hagyományos politikai tömb sem szerzi meg egyedül a többséget a parlamentben. Valamennyi párt kizárta, hogy hajlandó lenne együttműködni a parlamentben az SD-vel.

A pártok versenyében a Szociáldemokraták végezhettek az első helyen a szavazatok 25,4-26,2 százalékával, ami azonban több mint egy évszázada a legrosszabb eredményt jelentené. A 2014-es választáshoz képest nagyjából 5 százalékponttal csökkent a párt támogatottsága, csakúgy mint a jobboldal vezető erejéé, a Mérsékelt Párté, amely ezúttal a szavazatok 17,8-18,4 százalékát szerezhette meg.


A TV4 kereskedelmi televízió által végzett – a Reuters hírügynökség szerint kisebb és kevésbé megbízható – gyorsfelmérés 41 és 40 százalékot jósolt a két tömbnek a baloldali koalíció javára, az SD-nek pedig csak 16 százalék körüli várható eredményt hozott ki.

Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök a választást a svéd jóléti államról való referendumként próbálta beállítani miközben ráirányította a figyelmet arra, hogy a tízmilliós országban eddig soha nem látott mértékű a foglalkoztatottság szintje. Mindezt azonban a kampány során háttérbe szorították a bevándorláshoz köthető témák, így a migráció mellett a bevándorlóknak a svéd társadalomba történő integrációja. Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője a kormányt, de az ellenzéket is bírálta a véleménye szerint kudarcot vallott bevándorlási politikáért, és azt hangoztatta, hogy pártja az egyetlen garancia arra, hogy Svédország keményebben fel tudjon lépni a migrációval szemben.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Nemzetközi Űrállomásra készül Fedor, az orosz humanoid robot

  A Nemzetközi Űrállomásra készül Fedor, az orosz humanoid robot

  A Bajkonurból csütörtökön felbocsátandó Szojuz-MSZ-14-es űrhajó parancsnoki ülésében indul majd el a tervek szerint a Nemzetközi Űrállomásra a Fedor (oroszosan: Fjodor) nevű, ember alakú robot, amelynek tervezői szerint fontos szerepe lesz a Holdon és más potenciális bolygókon létrehozandó bázisok felépítésében.

 • Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

  Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok

  Az idei nyár a hőségről szólt Európában, de a világ szinte minden kontinenség megdőltek a melegrekordok – mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője szerda reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában.

 • Elhunyt az “ágykirály”

  Elhunyt az “ágykirály”

  Meghalt a dán “ágykirály”, Lars Larsen, a Jysk lakberendezési áruházlánc alapítója és tulajdonosa, Dánia egyik leggazdagabb embere.