EUR: 317,58 Ft
CHF: 280,03 Ft
2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Sport

Szabó Krisztián második hellyel debütált a Supercarban

Az egész hétvége során az élmezőnyben szerepelt, végül pedig dobogóra állt Szabó Krisztián Loheacban, első Supercar Európa-bajnoki versenyén. A figyelemreméltó bemutatkozással csapata, az EKS is elégedett.

Szabó Krisztián nagyszerűen szerepelt élete első Supercar Európa-bajnoki versenyén

A Supercar Európa-bajnokság  negyedik fordulóján, a franciaországi Loheacban egy ralikrosszos berkekben jól ismert, a kategóriában mégis újonc pilóta is felbukkant a mezőnyben: a kétszeres Super 1600-as Európa-bajnok Szabó Krisztián, aki Mattias Ekström csapata, az EKS színeiben vágott neki idei első nemzetközi kontinensversenyének. A tempót első nekifutásra sikerült felvenni: a 26 éves pilóta első helyen zárta a szombati első kvalifikációs futamot. A négy kvalifikációs futamon sorban 1., 2., 4. és 4. pozícióban végzett, melyek 2. helyet értek a köztes eredménylistán. Ezt a második elődöntőben újabb 1. hely, majd a hétvége megkoronázásaként a fináléban 2. pozíció követte a rendkívül népes, összesen 80 ezer fős francia közönség előtt.


„A vasárnap első fele nem sikerült annyira erősen, a Q3-at a nagy csaták pecsételték meg – értékelte a vasárnapi eseményeket az Audi S1 Supercarral versenyző Krisztián. – Az utolsó előtti körben Marklund a jokerről jött vissza. Én kicsit előrébb haladtam, ő elkapta az autóm hátulját, és mind a ketten kiforogtunk. Ezzel elég sok időt buktam, így lettem negyedik. A Q4-ben a negyedik rajthelyről megpróbáltam külső íven körbeérni, de nem igazán jöttek be a számításaim. Itt is negyedik lettem, de az összesítettben, a köztes eredménylistán simán meglett a második pozíció. Az elődöntő előtt megint elkaptam a fonalat, a pole-pozícióból simán megnyertem a sajátomat, az egy jó kis futam volt. Tudtam, hogy a döntőre gyorsulnom kell még egy kicsit, és örülök, hogy sikerült is rátennem egy lapáttal, amikor szükség volt rá. Az első két kanyarban volt egy kicsi lökdösődés, azt követően azonban kitisztult a verseny, és különösebb problémák nélkül behoztam az autót a második helyre. A francia srác, Raymond, akivel már a hétvége előtt számoltam, behúzta a döntőt. Jobb pozícióban volt nálam, gyorsabb volt az autója, otthon versenyzett és mégiscsak jobban ismeri a Supercart, mint én kezdőként, ezért azt hiszem, elégedett lehetek elsőre egy második hellyel. Elég konstans köridőket sikerült teljesítenem, leszámítva az elsőt és a jokert egy-két tizeden belül autóztam, még a hatodikban is, amikor a gumik már eléggé elmelegedtek és elkoptak. Elégedett lehetek elsőre egy második hellyel.


A hétvége tükrében nem meglepő, hogy a kétliteres, turbós géposztály gyorsan belopta magát a 2018-ig ralikrosszban és korábban autókrosszban 1,6-os motorokkal versenyző pilóta szívébe.
– Mindenképpen úgy érzem, nekem való ez a kategória, szeretném itt folytatni, idén még egy versenyem hátravan. Különösen örülök annak, hogy a csapat is örült, láttam rajtuk, hogy őszintén boldogok és elégedettek velem. Két hét múlva következik Riga, ahol szeretnék eggyel előrébb lépni!– tanúsította a 26 bajnoki pontot is begyűjtő versenyző, hogy az ünneplés mellett már gondol a következő bevetésre is.


A következő verseny: Riga, Lettország, szeptember 15-16.

Kapcsolódó Cikkek

  • Schmidt Gábor: A magyar kajak-kenu stabil lábakon áll

    Schmidt Gábor: A magyar kajak-kenu stabil lábakon áll

    A magyar kajak-kenu stabil lábakon áll, köszönhetően az edzők és a klubok munkájának, valamint a kormány kiemelt támogatásának és az eredményességért járó extra juttatásnak – erről is beszélt szezonindító interjújában Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, aki felejthetetlen élményt ígér az év fő eseményére, az augusztusi, szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra ellátogatóknak.

  • A nap képe: Hajsza a győzelemért

    A nap képe: Hajsza a győzelemért

    Brutális baleset vetett árnyékot a NASCAR Daytona 500-as legutóbbi versenyére, amikor nagyjából a mezőny fele, egészen pontosan 21 autó ütközött össze.