EUR: 317,60 Ft
CHF: 279,77 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

Szerencsés helyzetben van a magyar film

Dudás Viktor filmszakértő szerint szerencsés helyzetben van most a magyar film, mert résztvevői nemcsak rendezőként, hanem szereplőként is “predesztináltak lehetnek” a világhírre.

A szakértőt arról kérdezték az M1 aktuális csatornán vasárnap, hogy a velencei filmfesztiválon Nemes Jeles László filmjének, a Napszálltának ítélték oda a kritikusok díját pénteken.


Dudás Viktor úgy fogalmazott: azt szokták mondani, hogy a filmkritikusok díja méltóbb az alkotáshoz – mert a kritikusok sokkal inkább a film esztétikai értéke alapján formálnak véleményt -, mint a zsűrié, amelynél esetleg “más jellegű érdekek is dönthetnek”.

Közölte: a film központi alapja egy nő, aki a századforduló Budapestjén keresi az útját – ez könnyedebb téma, mint az Oscar-díjas Saul fia esetében, de a rendező szempontjából személyesebb indíttatású is. Megjegyezte: talán nehezebben talál utat a közönséghez a történet, mert egy szűk világról szól.

A magyar filmgyártás sikerében az átlátható finanszírozási keretek jelentőségét emelte ki Dudás Viktor. Hozzátette: a Filmalap a forgatókönyv és a rendező művészi elképzelései alapján dönt arról, hogy támogatásra érdemesnek tart-e egy filmet, és ha az alkotás egy fesztiválon jól szerepel, akkor meg tudja adni neki azt a pluszt, amellyel még inkább bekerülhet a nemzetközi vérkeringésbe.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

    Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

    Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács mellett még egy magas szintű fórumot sikerült életre hívni a diaszpórában élő magyaroknak a Hétvégi magyar iskolák találkozója című rendezvény részeként – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

  • Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

    Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

    A kormány segítséget kíván nyújtani azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő vállalkozóknak, akik nem tudják cégeiket családi körben tartani, ezért lehetővé tenné, hogy a cég magyar menedzsmentje vagy egy magyar tulajdonú alapítvány gyakorolja a tulajdonosi jogokat – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mediaworks megyei napilapjainak adott interjúban.