EUR: 330,33 Ft
CHF: 300,54 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Belföld

Szijjártó: Magyarország továbbra sem fogadja el az ENSZ migrációs csomagját

Magyarország semmilyen vonatkozásban nem kíván részt venni a globális migrációs csomag ENSZ-ben zajló elfogadási folyamatában, semmilyen módon nem tekinti azt irányadónak magára nézve – erősítette meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakán folytatott tárgyalásain.

Mint a közmédiának elmondta, személyesen tájékoztatta erről az ENSZ politikai főtitkárhelyettesét, Rosemary DiCarlót és a közgyűlés elnökét, María Fernanda Espinoza Garcest is.


Kiindulva abból, hogy Európa válasza a migrációs válságra kudarcba fulladt, a Magyarország és a közép-európai országok által adott válasz viszont sikeres, a csomag keresztülerőltetése a legrosszabb, amit az ENSZ tehet – hangoztatta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a világszervezetben továbbra is zajlik az új szabályozás jóváhagyási folyamata.

A globális kompakt súlyosbítani fogja a migrációs helyzetet a világban, újabb ösztönzést jelent majd emberek millióinak, hogy útra keljenek, kockáztassák az életüket, és embercsempész-hálózatoknak fizessenek újabb dollármilliókat – fogalmazott Szijjártó Péter.


Kijelentette, hogy a csomag hazug alapelvre épít, úgy szól, mintha a migráció alapvető emberi jog lenne, pedig nem az. Alapvető emberi jog, hogy valaki a saját hazájában békében és nyugalomban élhessen, és ha ez utóbbi akadályba ütközik, akkor az első lehetséges biztonságos helyen kell számára védelmet nyújtani – tette hozzá.

Szijjártó Péter programjában pénteken összesen 12 kétoldalú tárgyalás szerepelt. Három partnerrel kétoldalú megállapodásokat is aláírtak. Újabb oktatási együttműködési megállapodások révén Mongólia számára 200, Uruguay számára pedig 25 ösztöndíjas helyet biztosítanak évente magyarországi egyetemeken.

A magyar felsőoktatás iránt egyre növekszik a kereslet, ez azt mutatja, hogy a felsőoktatás színvonala dinamikusan javul – emelte ki Szijjártó Péter. A magyar felsőoktatást ma a legjobbak között említik Európában, és minden országban, amellyel megállapodást kötünk, sokszoros túljelentkezés mutatkozik az ösztöndíjak iránt – tette hozzá.

Angolai kollégájával a külügyminiszter a diplomáciai és szolgálati útlevelek vízummentességéről írt alá megállapodást.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  A magyar nemzetpolitika sikeres éveket tudhat maga mögött

  Sok sikert és eredményt ért el a magyar nemzetpolitika a határon túli nemzetrészekkel együttműködve az elmúlt években – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

 • Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Motoros halt meg az M5-ös autópályán

  Meghalt egy motoros, amikor összeütközött egy autóval az az M5-ös autópályán Csengele közelében pénteken délután, a sztráda Röszke felé vezető oldalát lezárták – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

 • Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták az Oroszlány és Tatabánya közötti kerékpárutat

  Átadták pénteken azt az 1,2 milliárd forintos beruházással megépült 13 kilométeres kerékpárutat, amely Kecskéden és Környén át összeköti Oroszlányt és Tatabányát, valamint lehetőséget teremt a majki kamalduli kolostor elérésére is.