EUR: 322,76 Ft
CHF: 285,69 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Életmód

Színes őszi receptek

Ősszel új alapanyagok kerülnek az asztalra. A piros gyümölcsös szezonnak vége, itt az ideje, hogy átadják a helyüket a sárga sütőtöknek és a lila szilvának.

/Fotó: Profimedia

Gyömbéres-narancsos sütőtökleves


Hozzávalók: 30 dkg sütőtök, 2 db narancs, 3 cm-es gyömbérdarab, csipet só, őrölt színes bors, 1 teáskanál édesítőszer (vagy cukor), 1 evőkanál kukoricakeményítő, 2 dl tejszín, 3 dkg vaj, 1 evőkanál étolaj, 7 dl víz.

Elkészítés: a sütőtököt egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük, a gyömbért vékonyan felszeleteljük. Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat, majd hozzáadjuk a vékonyan felszeletelt gyömbért, és pár pillanat alatt megfuttatjuk. Ezután ráreszeljük egy narancs héját, majd hozzáadjuk a reszelt sütőtököt, megszórjuk egy csipet sóval, frissen őrölt színes borssal, ízlés szerint édesítővel (vagy cukorral), ráfacsarjuk a két narancs levét, alaposan összekeverjük, és pár percig pároljuk. Ezután felöntjük a vízzel, ha szükséges, utánaízesítjük, majd kb. 10 percig főzzük. A kukoricakeményítőt simára keverjük a tejszínnel, majd amikor a sütőtök már puhára főtt, állandó keverés mellett a leveshez csorgatjuk, és még pár percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Ezután botmixerrel pépesítjük, és egy szitán átszűrjük, hogy  selymes legyen.


Szilvás-szőlős körteleves

/Fotó: Profimedia

Hozzávalók: 4 alma, 3 körte, fél kiló szilva, 1 fürt szőlő, 1 teáskanál liszt, 1,5 l víz, 2-3 kanál tejföl, 1 citrom, 2-4 evőkanál barna cukor, fahéj, szegfűszeg.

Elkészítés: a gyümölcsöket jól megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk közepes kockákra vagy szeletekre. A kimagozott szilvát félbe vágjuk, így kerül majd a levesbe. Az alma- és körtedarabokra nyomunk egy kis citromlevet, nehogy megbarnuljanak. A vízbe egyszerre tesszük bele az összes gyümölcsöt, de a szőlő csak a végén kerül bele, a fahéjat és a szegfűszeget fűszerzsákban lógatjuk a vízbe. A gyümölcsök nagyon hamar megfőnek. Sűríteni többféleképpen lehet: a legjobb megoldás, ha kiveszünk néhány megfőtt almakockát, leturmixoljuk és a pürével habarjuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hámlasztással a téli hideg ellen

    Hámlasztással a téli hideg ellen

    Télen arcbőrünk sokkal nagyobb törődés igényel az év többi évszakához képest az időjárás viszontagságai miatt. A bőr elhanyagolása száraz, kipirosodó, mi több viszkető, égő érzést kelthet az arcunkon, ezért fontos, hogy mindig használjuk az ilyenkor szükséges kozmetikumokat és megfelelő mennyiségű vitamint vigyünk be a szervezetünkbe.

  • 10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    10 ok, amiért Madridot télen is látni kell

    Ki mondta, hogy Madridot csak a melegebb hónapokban érdemes célba venni? A spanyol főváros egész évben tökéletes helyszín a kikapcsolódásra: pazar módon elegyíti történelem és természet szépségeit, nem beszélve a különleges gasztronómiáról.