2019. október 19., szombat
Nándor

Belföld

Szingli szülők központja Budapesten

Megnyugtató zöld falak, puha fotelek és óriási üvegablakok fogadják a gyereküket egyedül nevelő szülőket a budapesti Egyszülős Központban. A világon egyedülálló intézmény évekig hely nélkül, önkéntes alapon működött, idén májusban viszont végre beköltözhettek az Üllői úti épületbe. 

Nagy Anna, a központ megálmodója virágmintás szoknyában, mosolyogva érkezik, sem rajta, sem a központban nincs nyoma szomorúságnak vagy magánynak. Pedig az ötletet az adta, hogy saját bőrén tapasztalta, milyen a válás utáni elszigetelődés, a mindennapi logisztika, a halmozott döntéshozatal egyedül.


– Úgy éreztem, hogy olyasmi történt velem, ami még soha senkivel. A legnagyobb félelmem az volt, hogy mi lesz a gyerekemmel, hiszen nem azt a családi hátteret biztosítom neki, amit szerettem volna. Amikor megtudtam, hogy háromszázezer ilyen család van, megdöbbentem, hiszen ehhez a hatalmas számhoz képest egyetlen olyan hely sem létezett, ahol az egyedül maradt szülők segítséget kaphattak volna. Ekkor született meg az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány ötlete, és azzal talán egy időben a téré, a közösségé is, hiszen a statisztikák szerint, és szerintem is, ebben a helyzetben az elszigetelődés a legborzasztóbb – emlékezett a kezdetekre Nagy Anna.

– Tizenegy évnyi önkéntes munka után a döntéshozók felfigyeltek ránk, és félmilliárdos állami támogatással létrehoztuk ezt a teret, ami nagyságrendekkel növelte a hozzánk forduló családok számát – magyarázza Nagy Anna. Közben folyamatosan nyílik az ajtó, a presszóba sokan jönnek csak úgy, mert finom a kávé. Már heten dolgoznak az alapítványban. Az állami támogatás lejártával úgy tervezik, hogy a pályázatok mellett saját lábra állnak, és a jövőben a központ vállalkozói például a presszó és a játszóház révén is bevételekhez jutnak.


Hazánkban jelenleg 300 ezer szülő nevel egyedül több mint félmillió gyereket. Ezek a szülők az Egyszülős Központban (VIII. kerület, Üllői út 30.) mediációs és jogi tanácsadást kaphatnak, van játszóház, táborozási lehetőség és korrepetálás is a gyerekeknek. Jelenleg az Egyszülős Kártyával rendelkezők számára minden program ingyenes.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

  Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

 • Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  Indul a 12. Nemzeti Vágta!

  A Nemzeti Lovas Díszegység bemutatójával, koszorúzási ünnepséggel, majd a versenysorozat ünnepélyes megnyitójával, a 72 versenyző település lovasának fogadalomtételével és az előfutamokkal kezdődik ma délben a 12.

 • Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek!

  Túl sok cukrot esznek a gyerekek; felmérések szerint a 2 és 18 év közötti fiatalok több cukrot fogyasztanak a WHO által javasolt, a teljes kalóriabevitel tíz százalékánál – közölte Antal Emese dietetikus szombaton az M1 aktuális csatornán.

 • Erre figyeljen a hétvégén

  Erre figyeljen a hétvégén

  Rendezvények miatt több helyen is forgalomkorlátozások lesznek a fővárosban a hétvégén. Szombaton és Vasárnap rendezik meg a 12. Nemzeti vágtát, amire már pénteken elkezdődik a készülődés, Budán pedig futóverseny miatt bonyolódik a közlekedés.