EUR: 334,94 Ft
CHF: 307,92 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Külföld

Szíria újra megnyitott egy határátkelőt Jordánia felé

A szíriai kormány újra megnyitotta az ország déli részén található nasszíbi határátkelőt Jordánia felé szombaton – közölte a közlekedési minisztérium. Az átkelőt három éve, 2015-ben foglalták el és zárták le a felkelők.

A damaszkuszi közlekedési minisztérium közleményében azt írta, hogy újra megindult az áru- és személyforgalom a határátkelőn.


Korábban a településen naponta kamionok százai haladtak át, amelyek Törökországból és Libanonból szállítottak árut a Perzsa-öböl mentén fekvő országokba. A nasszíbi átkelőn keresztül évente dollármilliárdokra rúgó kereskedelmet bonyolítottak le a szíriai konfliktus 2011-es kezdete előtt. Lezárását több ország gazdasága megsínylette.

A libanoni gazdasági miniszter júliusban hangsúlyozta, hogy az átkelő a libanoni gazdasági főverőere volt, és meg kellene egyezni újranyitásáról. Damaszkusz szeptemberben kezdett technikai jellegű tárgyalásokat Ammánnal, hogy újból megindulhasson a forgalom a nasszíbi útvonalon, amelyet júliusban foglaltak vissza a kormányerők.

Damaszkusznak szövetségesei, Irán és Oroszország segítségével sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az ország nagy része fölött.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

    Csődbe ment a legrégibb brit utazási iroda

    Csődbe ment hétfőn és azonnali hatállyal beszüntette tevékenységét a legrégibb brit utazási iroda, a Thomas Cook, amelynek több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein.

  • A nap képe: Tök jó tökfesztivál

    A nap képe: Tök jó tökfesztivál

    Már áprilisban elkezdik a készülődést a ludwigsburgi tökfesztiválra úgy, hogy a világ minden tájáról begyűjtött, különböző tökfajták magjait kis cserepekbe elültetik, majd 3-4 héttel később átszállítják egy botanikuskertbe, ahol gondos ápolás mellett „felnevelik”.