EUR: 366,08 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Külföld

Szíria újra megnyitott egy határátkelőt Jordánia felé

A szíriai kormány újra megnyitotta az ország déli részén található nasszíbi határátkelőt Jordánia felé szombaton – közölte a közlekedési minisztérium. Az átkelőt három éve, 2015-ben foglalták el és zárták le a felkelők.

A damaszkuszi közlekedési minisztérium közleményében azt írta, hogy újra megindult az áru- és személyforgalom a határátkelőn.


Korábban a településen naponta kamionok százai haladtak át, amelyek Törökországból és Libanonból szállítottak árut a Perzsa-öböl mentén fekvő országokba. A nasszíbi átkelőn keresztül évente dollármilliárdokra rúgó kereskedelmet bonyolítottak le a szíriai konfliktus 2011-es kezdete előtt. Lezárását több ország gazdasága megsínylette.

A libanoni gazdasági miniszter júliusban hangsúlyozta, hogy az átkelő a libanoni gazdasági főverőere volt, és meg kellene egyezni újranyitásáról. Damaszkusz szeptemberben kezdett technikai jellegű tárgyalásokat Ammánnal, hogy újból megindulhasson a forgalom a nasszíbi útvonalon, amelyet júliusban foglaltak vissza a kormányerők.

Damaszkusznak szövetségesei, Irán és Oroszország segítségével sikerült visszaszereznie az ellenőrzést az ország nagy része fölött.

Kapcsolódó Cikkek