EUR: 317,69 Ft
CHF: 279,73 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Egyéb

Szíriában elfogtak egy 2013-as robbantás egyik szervezőjét

A török hírszerzés (MIT) a nyugat-szíriai Latakiában elfogta és Törökországba szállította az 53 halálos áldozatot követelő, 2013-as reyhanli robbantások egyik szervezőjét – jelentette szerdán az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló alapján Yusuf Nazik tartotta a kapcsolatot a merénylet kiterveléséért felelőssé tett szíriai hírszerzéssel és ő irányította a merénylet tényleges végrehajtóit is.


Az antakyai születésű Nazik a kihallgatása során beismerte, hogy részt vett a robbantások szervezésében. Vallomása szerint a szíriai hírszerzés adta a merényletre a parancsot. Nazik azt is elmondta: a támadást a barátaival együtt követte el, valamint ő biztosította Szíriából a két robbanószerkezet Törökországba szállítását és végleges elhelyezésüket.

2013. május 11-én a dél-törökországi Reyhanli városában két autóba rejtett pokolgép robbant fel néhány perces eltéréssel. Az egyik gépkocsi a polgármesteri hivatal épülete, a másik a 100 méterrel odébb található helyi postafiók előtt repült a levegőbe. Ez az incidens volt a 2015. októberi ankarai kettős öngyilkos merényletig Törökország legsúlyosabb terrortámadása.

Idén februárban a merénylet miatt indult perben a 33 vádlottból a kilenc fővádlottat 53-szorosan súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

Kapcsolódó Cikkek