EUR: 333,52 Ft
CHF: 305,24 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Szolnok

Szolnoki siker! Tisztuló óceánok

Két szolnoki lány úgy döntött, hogy megtisztítja az óceánokat. A Belgium, Hollandia, Egyesült Királyság, Görögország, Olaszország közeli vizek mélyéről felhozott műanyag szemétből készítenek bikiniket és fürdőruhákat. Maga a gyártási folyamat Olaszországban történik, innen rendelik az alapanyagot, amiből a termékeiket készítik.

Fontos tudni, hogy maga az újrahasznosítási technológia is teljes egészében környezetbarát. Évente nyolcmillió tonna szemét végzi a tengerekben, és 640 ezer tonna elhasznált halászháló károsítja a vízi élővilágot, erre szeretnék felhívni az emberek figyelmét a szolnoki lányok. Fürdőruháik egy speciális, econyl nevű nejlonfonalból készülnek, amelyet különböző, hasznos élettartalmuk végét elérő hulladékokból gyártanak egy összetett technológiai eljárással. A technológia lépései során a hulladékot összegyűjtik, előkészítik, szétválogatják, megtisztítják és összetömörítik. Ezután textilszálakká alakítják, a lehető legkevesebb energia és víz felhasználásával, majd minőségi, tartós és fenntartható anyagot szőnek belőle. Ilyen hulladék lehet akármilyen műanyag hulladék, köztük az óceánok fenekén található elhasznált halászhalók tömkelege, amit önkéntes búvárcsapatok hoznak a felszínre. Az így készült textília ránézésre, tapintásra éppen olyan, mint hagyományos társai, semmi különbség nem tapasztalható, sőt prémium minőségnek számít a piacon, és a tesztek alapján kétszer jobban ellenáll a klórnak, naptejnek, olajoknak és a sós víznek.  


– Mindketten környezettudatos emberek vagyunk, így számos olyan cég munkásságát követjük, amelyek különböző eszközökkel lépnek fel a környezetszennyezés ellen. Mindig is ámulattal figyeltük ezeket a vállalkozásokat, és legbelül éreztük, hogy egyszer mi is hasonlót szeretnénk csinálni. Pont olyan mintát viszont még nem láttunk, mint az Undersea Bikini, ezért is kezdtünk bele. Mi nem szimplán újrahasznosított fürdőruhát szeretnénk készíteni, hanem folyamatosan fel kívánjuk hívni követőink figyelmét az aktuális problémákra, tájékoztatni, ösztönözni őket, és egy nonprofit szervezetet is támogatunk, amely tengeri teknősök megmentésével foglalkozik– mesélte el a Lokál Extrának Tóth Móni, az Undersea Bikini egyik igazgatója. 

– A vásárlói visszajelzések itthon is csodálatosak! Őszintén mondom, hogy nem számítottunk ilyen fogadtatásra. Ez arra enged következtetni, hogy az emberek igenis nyitottak a változtatásra és tenni akarnak a Föld egészségéért, a  követőtáborunk is fantasztikus, környezettudatos emberekből áll, akikből mindig erőt tudunk meríteni – magyarázta a fiatal igazgató, aki elmondta, hogy üzlettársával, Szandrával gyerekkoruk óta ismerik egymást. – Mindketten Szolnokon nőttünk fel, majd később a főiskola miatt költöztünk fel Budapestre. Általános iskola óta ismerjük egymást, Szolnok nem egy nagy város, itt mindenki ismer mindenkit. Szorosabb barátság pedig egy közös fotózás után alakult ki köztünk. Környezettudatos beállítottságú emberként mindketten a természet szerelmesei vagyunk, amivel az is együtt jár, hogy imádunk utazni. Sosem a nagyvárosokat célozzuk meg, sokkal inkább a perifériákra eső helyeket, amelyek még a maguk érintetlen állapotában fedezhetők fel. Azonban egyre többször kerültünk olyan szituációba, amikor azzal szembesültünk, hogy még ezek a rejtett paradicsomok is műanyag szeméttel vannak elárasztva. Minél többet tudtunk meg, annál jobban éreztük, hogy nekünk is tennünk kell valamit, ami felhívja az emberek figyelmét ezekre a problémákra – tudtuk meg Tóth Mónitól. 


Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.