EUR: 327,22 Ft
CHF: 300,82 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Belföld

Szorosabbra fűzik együttműködésüket a magyar és a lengyel kormánypártok

Szorosabbra fűzik együttműködésüket a magyar és a lengyel kormánypártok ifjúsági tagozatai – közölte az MTI-vel Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője csütörtökön a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon.

Nacsa Lőrinc elmondta: a fórum során felvette a kapcsolatot a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ifjúsági tagozatának vezetőivel, köztük Pawel Szafernaker belügyminisztériumi államtitkárral.


Tájékoztatása szerint az egyeztetés során megállapodtak: a lengyel és a magyar kormánypártok ifjúsági szervezetei szorosabbra fűzik az együttműködést, egyebek mellett kölcsönösen részt vesznek a nemzeti ünnepeken, és kezdeményezik egy ifjúsági regionális fórum alapítását.

Csütörtökön Nacsa részt vett a fórum egyik, Közép-Európa kulturális és keresztény örökségéről szóló panelbeszélgetésén. Térségünk “Európa gazdasági, szellemi és lelki központjává válik” – jelentette ki felszólalásában.


Uniós viszonylatban példaadónak minősítette Magyarország és a régió migrációs és gazdaságpolitikáját, szerinte a térségbeli kormányok jelentős része “a valós helyzetre és az emberek véleményére alapozza cselekvését”. A közép-európai összefogásnak most komoly tétje van, hiszen nem mindegy, ki fog itt élni száz év múlva – húzta alá.

Úgy látta, hogy Közép-Európában még léteznek azok az értékek, amelyekről Nyugat-Európában megfeledkeztek, és a térség sikeressége szempontjából fontos, hogy ezeket a fiataloknak is továbbadják.

A KDNP politikusai közül a krynicai fórumon Aradszki András országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese is részt vett, ő az uniós politika kihívásairól beszélt a jövő évi európai parlamenti választások fényében. Csütörtök este Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke szólal fel a Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök részvételével rendezendő panelen.

A közép-európai Davosnak is nevezett krynicai fórumot 28. alkalommal rendezték meg, mintegy ötezer résztvevővel. A csütörtök este befejeződő háromnapos eseményen több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Zivatarok hozhatnak felfrissülést

    Zivatarok hozhatnak felfrissülést

    A sok napsütés mellett változó mennyiségű fátyol- és gomolyfelhőre számíthatunk, de északnyugaton, északon időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, és elsősorban ott fordulhat elő kisebb eső, záporeső.

  • Bemutatták Salgótarján Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltjét

    Bemutatták Salgótarján Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltjét

    Szabó Csaba, a salgótarjáni Fidesz-KDNP frakció önkormányzati képviselője lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje a Nógrád megyei városban; a politikust Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, választókerületi elnök, Becsó Károly (Fidesz) országgyűlési képviselő és Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke szerdán sajtótájékoztatón mutatta be.