EUR: 317,60 Ft
CHF: 279,77 Ft
2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Külföld

Sztrájkot hirdettek a leszboszi menekülttábor dolgozói

Sztrájkot hirdettek a leszboszi menekülttábor alkalmazottai pénteken a táborban uralkodó túlzsúfoltság miatt – jelentette az AFP francia hírügynökség.

Szombattól részleges, hétfőtől pedig teljes sztrájkot helyeztek kilátásba a túlzsúfolt Mória tábor alkalmazottai, sürgetve a túlzsúfoltság enyhítését, továbbá a biztonság megerősítését a tábor területén.


Mória a menekültek első állomása Görögország felé.

Az eredetileg 3100 főre tervezett menekülttáborban jelenleg 8388-an élnek.


Szpírosz Galinosz leszboszi polgármester segélykérésére válaszul Dimitrisz Vicasz menekültügyért felelős miniszter elismerte, hogy Mórián a helyzet valóban “nagyon nehéz”.

“Európai körülményekhez méltatlan módon kénytelenek élni az emberek a táborban uralkodó túlzsúfoltság miatt” – panaszolták a tábori hatóságok, megismételve ezzel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és más emberi jogi szervezetek korábbi kifogásait.

“A helyzet nagyon súlyos, bármikor járvány alakulhat ki, rossz idő esetén számolni kell halálozásokkal is. Előfordulhatnak öngyilkosságok és lázadások is” – tették hozzá.

Leszbosz szigetén jelenleg 10.500 menekült és migráns van.

A különösen rászorultaknak ítélt menekülteket, akik így elvileg jogosultak a menekültstátusra, a tábor vezetősége igyekszik a kontinensre küldeni, hogy így is csökkentsék a szigeteken tartózkodók számát, közölte az AFP hírügynökséggel Dimitrisz Vafeasz, a tábor vezető helyettese.

A török partok felől érkezők áradata azonban – az Európai Unió és Törökország között létrejött megkötött migrációs egyezmény ellenére – továbbra is akadályoz mindenfajta hosszú távú megoldási kísérletet, mondta hozzá Dimitrisz Vicasz a leszboszi polgármester kérésére adott válaszában.

“Május 1-től augusztus 30-ig 3950 különösen rászorult helyzetűnek ítélt embert szállítottunk a kontinensre, ugyanakkor ugyanebben az időszakban 5450 menekült érkezett Leszboszra” – magyarázta a válaszban Vicasz.

Hangsúlyozta, hogy ilyen körülmények között Görögország “kitart a menekültek elosztásának szükségessége mellett”.

A 2016-os EU-török migrációs egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Eddig az eljárás idejére a menedékkérőknek a szigeteken kellett maradniuk.

Kapcsolódó Cikkek