2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb XVIII.kerület

Tankert hozza közelebb a természetet a gyerekekhez

A diákok mezőgazdasági és kertészeti ismereteinek bővítését, a biológiai sokszínűség megfigyelését lehetővé tevő modern tankertet adtak át a múlt héten a kerületi Vörösmarty Mihály Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola és Gimnáziumban.

Az ünnepélyes átadáson Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy a diákok érdeklődése erősödjön a növénytermesztés iránt, és ezt kiválóan szolgálja a kezdeményezés.


Tavaszra lesz igazán látványos a Vörösmarty udvara (Fotó: Máté Krisztián)

− A környezetformálás nemcsak egy jól hangzó jelszó, hanem napi feladat is, hiszen a külső környezet visszahat a belső közegre − mondta Nagy István az iskolakert átadásán. Az agrárminiszter hangsúlyozta: a Vörösmarty iskola felismerte és beépítette hétköznapjaiba a zöldnevelést, a tanintézmény környezettudatos szemléletének és áldozatos munkájának köszönhetően ökoiskola címmel is büszkélkedhet.

Műsorral készültek a diákok (Fotó: Máté Krisztián)

A fejlesztés során hat könnyen megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki a Vörösmarty udvarán. A beruházás része a tankerthez tartozó modern meteorológiai állomás is, amely többek között a hőmérséklet, a páratartalom és a csapadék mennyiségének mérését és megfigyelését teszi lehetővé a diákok számára.


Az új iskolakertben a diákok elsajátíthatják a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását, hasznosítását. A kerti munka része a komposztálás is, amely a természetes környezet körfolyamatainak bemutatásán keresztül erősíti környezettudatosságukat. Pásztor Józsefné, az intézmény vezetője elmondta: az iskola pedagógiai programjába remekül illeszkedő terv valósulhatott meg a támogatói összefogással. A tankertben a feltöltődés és játék mellett hasznos kertészeti ismereteket, illetve a környezet megóvásának és helyes használatának mintáit ismertetik meg a kertet gondozó felső tagozatos diákokkal.

A diákok egész évben gondozhatják a kiskerteket (Fotó: Máté Krisztián)

A mintegy százezer lakosú kerület polgármestere, Ughy Attila köszöntőjében kifejtette: a tanulók nyolcvan százaléka a Havanna-lakótelepről érkezik az iskolába, így ők a mezőgazdasági folyamatoknak többnyire csak a végeredményét ismerik.

− A kerület önkormányzata számára nagyon fontos az iskola támogatása. A ma átadott tankert hozzásegítheti a gyermekek érzelmi kötődését az agráriumhoz, így az a megismerésre való nevelés egyik fontos eszköze. Az itteni diákok nagyvárosban élnek, sokan teljesen elszakadva a természettől és a természetes életmódtól. Ezért is tartjuk feltétlenül szükségesnek a nagyvárosi ökoiskolai tevékenységet − tette hozzá Ughy Attila.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.