2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Nyíregyháza

Tanszercsomag ajándékba az alsósoknak – ötödször

Különlegesen kezdődött a tanév az örökösföldi Móra Ferenc Általános Iskola másodikosainak. A 2/C-be ugyanis dr. Kovács Ferenc polgármester személyesen vitte el Tóth Imre képviselő társaságában az önkormányzat ingyenes tanszercsomagjait. Természetesen nemcsak ők, hanem minden nyíregyházi alsó tagozatos diák megkapta az ajándékot – immár ötödik éve.

Vízfestéket, füzeteket, ragasztót, ollót, vonalzót, zsírkrétát, ceruzákat, rajzlapokat és több más hasznos iskolai eszközt talált a csomagjában idén is 4572 alsós nyíregyházi diák. Dr. Kovács Ferenc polgármester a helyszínen azt mondta, hogy már ötödik éve ajándékoz meg az önkormányzat minden nyíregyházi alsó tagozatos iskolást – saját forrásból – egy 1500 forint értékű tanszercsomaggal. A 8,7 millió forintos ráfordítással a város a gyermekes családok tanévindítását szeretné könnyíteni.


Dr. Kovács Ferenc polgármester Tóth Imre képviselő (középen) társaságában adta át az ajándék tanszercsomagokat a Móra másodikosainak

Persze nem ez az egyetlen formája az önkormányzati (és kormányzati) segítségnyújtásnak. Közel 2000 gyermeket érint a térítésmentes étkezés, mely a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek jár az őszi, téli, tavaszi és nyári szünetekben egyaránt, ráadásul már házhoz szállították nekik az ételt. S ha nyár: a gyermekek táborozását idén is jelentősen támogatta a város a szigligeti gyermeküdülőben és napközis rendszerben több helyszínen is.

Idén 2087 gyermeknek jár Erzsébet-utalvány tanévkezdéskor, az alapösszegű támogatásra jogosultak 6000 forint, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal rendelkezők 6500 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak gyermekenként, mely decemberben újra jár, és ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatják. Nyíregyháza önkormányzata bérlettámogatást is biztosít a tanulóknak: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 50, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig 80 százalékos támogatást kapnak. Ezekben az esetekben a bérlet árának csak a fennmaradó részét kell megfizetniük a családoknak.


Az infrastruktúra is modernizálódik: sok intézmény közül a Kikelet ovi is kívül-belül megújult

A kormány határozata értelmében a 2017/18-as tanévben az ingyenes tankönyvellátást egy ütemben vezeti be az 5–8. évfolyam tanulói, és kiterjeszti a középiskola 9. évfolyama számára. Ezen intézkedés értelmében az 1–9. évfolyam valamennyi tanulója alanyi jogon ingyenes tankönyvellátásra jogosult. Végül az sem elhanyagolható tény, hogy az infrastruktúra is modernizálódik: nyáron 6 óvoda és 4 bölcsőde komplex felújítása valósult meg, így a szülőket és a dolgozókat korszerűbb körülmények között tudják várni szeptemberben.

Kapcsolódó Cikkek