2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb Nyíregyháza

Tanszercsomag ajándékba az alsósoknak – ötödször

Különlegesen kezdődött a tanév az örökösföldi Móra Ferenc Általános Iskola másodikosainak. A 2/C-be ugyanis dr. Kovács Ferenc polgármester személyesen vitte el Tóth Imre képviselő társaságában az önkormányzat ingyenes tanszercsomagjait. Természetesen nemcsak ők, hanem minden nyíregyházi alsó tagozatos diák megkapta az ajándékot – immár ötödik éve.

Vízfestéket, füzeteket, ragasztót, ollót, vonalzót, zsírkrétát, ceruzákat, rajzlapokat és több más hasznos iskolai eszközt talált a csomagjában idén is 4572 alsós nyíregyházi diák. Dr. Kovács Ferenc polgármester a helyszínen azt mondta, hogy már ötödik éve ajándékoz meg az önkormányzat minden nyíregyházi alsó tagozatos iskolást – saját forrásból – egy 1500 forint értékű tanszercsomaggal. A 8,7 millió forintos ráfordítással a város a gyermekes családok tanévindítását szeretné könnyíteni.


Dr. Kovács Ferenc polgármester Tóth Imre képviselő (középen) társaságában adta át az ajándék tanszercsomagokat a Móra másodikosainak

Persze nem ez az egyetlen formája az önkormányzati (és kormányzati) segítségnyújtásnak. Közel 2000 gyermeket érint a térítésmentes étkezés, mely a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek jár az őszi, téli, tavaszi és nyári szünetekben egyaránt, ráadásul már házhoz szállították nekik az ételt. S ha nyár: a gyermekek táborozását idén is jelentősen támogatta a város a szigligeti gyermeküdülőben és napközis rendszerben több helyszínen is.

Idén 2087 gyermeknek jár Erzsébet-utalvány tanévkezdéskor, az alapösszegű támogatásra jogosultak 6000 forint, a hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal rendelkezők 6500 forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak gyermekenként, mely decemberben újra jár, és ruhára, tanszerre vagy élelmiszerre fordíthatják. Nyíregyháza önkormányzata bérlettámogatást is biztosít a tanulóknak: a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek 50, a halmozottan hátrányos helyzetűek pedig 80 százalékos támogatást kapnak. Ezekben az esetekben a bérlet árának csak a fennmaradó részét kell megfizetniük a családoknak.


Az infrastruktúra is modernizálódik: sok intézmény közül a Kikelet ovi is kívül-belül megújult

A kormány határozata értelmében a 2017/18-as tanévben az ingyenes tankönyvellátást egy ütemben vezeti be az 5–8. évfolyam tanulói, és kiterjeszti a középiskola 9. évfolyama számára. Ezen intézkedés értelmében az 1–9. évfolyam valamennyi tanulója alanyi jogon ingyenes tankönyvellátásra jogosult. Végül az sem elhanyagolható tény, hogy az infrastruktúra is modernizálódik: nyáron 6 óvoda és 4 bölcsőde komplex felújítása valósult meg, így a szülőket és a dolgozókat korszerűbb körülmények között tudják várni szeptemberben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.