EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Székesfehérvár

Termelői piac: erőt, egészséget!

Egészségnapot rendeztek Fejér székhelyén, a Jancsárkert Piac területén. A termelők piacán mindig lehet vegyszermentes élelmiszereket vásárolni, így volt ez most is, csak a mindennapi tevékenységet egészségügyi szűrések, egészségvédő torna, nordic walking egészítette ki többek között.

Az egészségpiacon finomságokat is lehetett kóstolni. Erre láthatóan vevők voltak a piacjárók Fotó: SeSo

Schultz György (kék pólóban) a Jancsárkert termelői piac kitalálója, megvalósítója, lelke, motorja. Minden szombaton ott lehet találni őt Fotó: SeSo

Egészségünk megőrzése érdekében hepatitisszűrést is rendeztek. Sokan éltek a lehetőséggel ezúttal is Fotó: SeSo

Aki akart, részt vehetett a késő reggeli, vagy inkább kora délelőtti tornán is. Hiába, egy kicsi mozgás mindenkinek kell… Fotó: Seso

– Az egészség komplex fogalom, ami testi, lelki és szociális jólétet jelent. Fontos az infrastruktúra, de az egészségünkről nagyrészt mi tehetünk. Ennek része a genetika, az ellátó rendszer, ám legalább 60 százalékban mi tehetünk a saját egészségünkért. Fontos, hogy menyire felelősen élünk, milyen az életmódunk, mit teszünk azért, hogy egészségesek maradjunk, vagy ha nem, akkor tudatosan, esetleg tudatlanul rongáljuk magunkat. A városnak egészségfejlesztési programja van a WHO alapjain felépítve. Régóta népszerűek a lakók körében az egészségügyi szűrővizsgálatok, az egészséges életmóddal, az egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadások. Igyekszünk mindenkit hozzásegíteni olyan mozgásformákhoz, ami az életkornak és az igényeknek megfelel – mondta Östör Annamária, Székesfehérvár önkormányzati képviselője, egészségügyi és sporttanácsnok.


Schultz György a Jancsárkert Piac kitalálója, megvalósítója, vezetője, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület Elnöke. Most is járja megszokott kilométereit e rendezvényen, úgy, mint minden szombaton. Nekiszegeztem a kérdést: tudjuk, hogy az egészség pénzbe kerül. Na de ennyibe? Hiszen sokan jónak tartják azt, hogy közvetlenül lehet vásárolni a termelőktől, de nem olcsón…

– Ha a betegség megtámad valakit, abból kilábalni mégannyira sem olcsó. Ennél egyszerűbb, ha mindenki megpróbálja megelőzni a betegséget, ennek módjaira hívjuk fel a figyelmet most is. Főleg arra, hogy táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk egészséges italokat, amelyek mind megtalálhatók a termelői piacon. Mert a közelben élő, dolgozó termelők rövid szállítási idővel, tartósítószer nélkül hozzák el ide a termékeiket. Vannak bio módon termesztett zöldségeink, gyümölcseink, de a többi is minimális vegyszerezés után kerül hozzánk. Olyan látogatók is jönnek, akik betegségektől szenvednek, daganatos bajból lábadoznak, és csak most látják, hogy jobban járnak, ha kevesebb mérget juttatnak szervezetükbe. Ötéves múltja van a piacnak, minden szombat délelőtt átlagosan kétezren keresnek fel bennünket. Amikor elkezdtük, nem gondoltuk, hogy ennyire népszerűek leszünk. Sok munka, harc van mögöttünk, jó látni a gyerekeket kosárral a kezükben a szüleikkel, ők már tudatos vásárlók. Drágábbak vagyunk, mint a multik? Ez igaz, de nem sokkal, hiszen egészséges konkurencia alakult ki a piacunkon belül is. De ne feledjük, ez piac, itt akár lehet alkudni is…


Mit mond az őstermelő? Miért jó neki, és mennyivel másabb munkát fektet a termékeibe?

– A beszerzés, az állattartás terén körültekintőbben kell eljárnunk, sok az allergiás ember, ezért a fűszerek beszerzésére is nagyobb figyelmet fordítunk. Ez macerásabb, de a lényeg, hogy ne legyen semmilyen adalék a termékeinkben. Ugyancsak kiemelten fontos a koncentrált odafigyelés a munkánkra – jelentette ki Bocsor Orsolya.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.