2020. április 04., szombat
Izidor

Külföld

Több mint 300 utassal elsüllyedt egy komp a Viktória-tavon – Videó!

Száz fölé emelkedett a csütörtöki Viktória-tavi kompbaleset halálos áldozatainak száma – jelentette a TBC Taifa tanzániai állami rádióadó pénteken. Előző nap végén még 44 áldozatról szóltak a hírek.

John Mongella, Mwanza tartomány vezetőjének tudomása szerint 37 ember élte túl a hajótörést. A hatóságok attól tartanak, hogy akár a kétszázat is elérheti a halálos áldozatok száma. Az állami televízió szerint kicsi az esélye annak, hogy túlélőkre bukkanjanak.


A balesetnek egyelőre nincs külföldi áldozata, a kutatás folytatódik – mondta el Jonathan Shana tartományi rendőrfőnök.

John Magufuli tanzániai elnök jelezte, mélységesen megrendítették a történtek, és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit.


Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan utazhattak a hivatalosan 100 férőhelyes Nyerere komp fedélzetén, amely több tonna árut is szállított. Szemtanúk becslései szerint az utasok száma meghaladhatta a 200-at, amikor a hajó néhány méterrel az ukerewei kompkikötő dokkjától elsüllyedt.

A baleset pontos okát nem tudni, de szemtanúk szerint a kiszálláshoz készülődő utasok a komp elejébe nyomultak, ami annyira kibillenthettek egyensúlyából a hajót, hogy az felborult – írta az AFP francia hírügynökség.

A tanzániai kompjáratokat üzemeltető TEMESA szóvivője szerint a hajó néhány hónapja esett át karbantartáson, két motorja pedig nagyjavításon.

1996-ban legalább ötszáz ember halt meg egy hajószerencsétlenségben, ugyanebben a térségben. 2012-ben az ország indiai-óceáni partjainál, a Zanzibár-szigeteknél történt egy több mint 145 ember halálával járó kompbaleset.

Kapcsolódó Cikkek