2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Belföld

Történelmet írt Orbán Kirgizisztánban

Katonai tiszteletadás után köszöntötte kedden Szooronbaj Zseenbekov kirgiz államfő Orbán Viktor miniszterelnököt. A két politikus a Magyarország és Kirgizisztán közötti gazdasági, turisztikai, tudományos és kulturális együttműködés erősítéséről tárgyalt egymással – írta meg a hirado.hu.

A találkozón Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: személyes kiváltságnak tekinti, hogy ő lehet az első magyar kormányfő, aki hivatalos látogatást tesz a közép-ázsiai országban.

A találkozóval kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy hazánk egy 65 millió dolláros hitelkeretet nyitott a magyar–kirgiz vállalatközi együttműködés fejlesztésére.

„Szeretnénk, ha minél több közép-ázsiai turista ismerkedne meg Magyarország látványosságaival, illetve nevezetességeivel, hiszen ez az ország számára komoly bevételeket és komoly presztízsnövekedést jelent. Jelenleg 25 fiatal kirgiz hallgató tanul Magyarországon állami ösztöndíjjal. Megállapodtunk abban, hogy jövő szeptembertől ezt a számot 75-re növeljük és 75 kirgiz fiatalnak fogunk állami ösztöndíjat adni magyarországi egyetemeken” – tette hozzá Szijjártó Péter.


Orbán Viktor miniszterelnök (b) találkozója Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz miniszterelnökkel Csolpon-Atában
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

 

 

Kapcsolódó Cikkek