2019. szeptember 21., szombat
Máté, Mirella

Külföld

Továbbra is Kolumbiában állítják elő a világon a legtöbb kokaint

Továbbra is Kolumbiában állítják elő a legtöbb kokaint a világon, 2017-ben új rekordot ért el az ország a kokacserje termesztésében és a termeléskapacitásban – közölte szerdán az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatala (UNODC).

Az ENSZ-ügynökség éves jelentése szerint 2016-hoz képest 17 százalékkal nőtt a kokacserje termesztésére használt terület, 171 ezer hektáron művelik a kokain alapanyagául szolgáló növényt.


A termeléskapacitás 31 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest, 1379 tonna kokaint állítottak elő.

2016-ban még “csak” 146 ezer hektáron termesztették a kokacserjét, és “csupán” 866 tonna kábítószert állítottak elő.

A legtöbb ültetvény a dél-amerikai ország dél-nyugati, Ecuadorral és a Csendes-óceánnal határos részein van. Az ültetvények vetekednek az összes perui ültetvény méretével – jegyezte meg a jelentés. Peru a világ második legnagyobb kokain előállítója, 43 ezer 900 hektáron termel, utána következik Bolívia, ahol 24 ezer 500 hektáron termesztik a cserjét.

A délnyugat-kolumbiai ültetvények ellenőrzéséért bűnszervezetek és a 2016-ban leszerelt FARC gerillaszervezet volt tagjai versengnek, ugyanis a térség stratégiailag fontos a “terméknek” az Egyesült Államokba irányuló “exportjához”. Az észak-amerikai ország a világ legnagyobb kokainfogyasztója.

A kolumbiai kokaültetvények 80 százaléka pedig tíz éve változatlanul ugyanott terülnek el – hangsúlyozta az UNODC.

Az augusztusban hivatalba lépett Ivan Duque kolumbiai elnök fogadkozott, hogy hivatali idejének első négy évében 140 ezer hektárnyi ültetvényt számol fel.

A kokaint a kokacserje leveléből vonják ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat

    Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk, és abban is, hogy az itt lévő migránsokat hazavigyék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, szombaton Rómában.

  • Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Gyújtogatások, erőszak és agresszió a párizsi klímameneten

    Az anarchista “black blocs” (Fekete blokk) csoportokhoz tartozó szélsőségesek incidenseket kezdeményeztek szombaton Párizsban az éghajlat védelmében rendezett felvonuláson, a rendőrség a tüntetőket elhatárolódásra kérte a rendbontóktól, miközben a város más pontjain olyan kormányellenes sárgamellényes tiltakozókat állítottak elő, akik tiltott helyszíneken próbáltak meg gyülekezni.