EUR: 332,39 Ft
CHF: 302,38 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Egyéb Békéscsaba

Túl kevesen fogadnak örökbe

Körülbelül 300 kutyáról és 50 cicáról gondoskodnak jelenleg a békéscsabai menhelyen. Az utcán kóborló állatok befogása mellett itt látják el azokat a négylábúakat is, akikről a gazdáik már nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni. Gubis Katalin, a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület titkára szerint talán ez utóbbi adja nekik most a legnagyobb feladatot.

Bár körülbelül öt éve kötelező a chip beültetése, a bekerülő kutyák közel kétharmada még nem rendelkezik ezzel az eszközzel, ami megkönnyítené a gazdák felkutatását. Illetve ha van is benne chip, sokszor az információk nem aktuálisak: nem frissítik, amikor a kutyus más gazdához kerül, az adatbázisban pedig sokszor nem regisztrálták az adott chipet.


Amint egy kutya bekerül a menhelyre, az első lépés a féreghajtás, majd a kombinált oltás beadása, két hét múlva az ismételt kombinált oltás, hiszen a nagy létszám miatt a legnagyobb probléma a fertőzésveszély. A kéthetes karantén lejárta után, ha a gazdi nem jelentkezik, megkapják a chipet és a veszettség elleni oltást is. Minden felnőtt kutyát ivartalanítva adnak örökbe, ezért idővel ez is része lesz az „ellátásnak”.

Az örökbeadás ma nagyon nehezen megy, nem az adminisztráció vagy a járulékos kötelezettségek miatt, hanem mert sokan még mindig inkább a szaporítóktól veszik meg az olcsó, viszont sokszor beteg kölyköt. De a menhelyen az is többször megesett, hogy kölyökként elvittek egy kutyát, majd nem volt ideje a családnak foglalkozni vele, ezért, akár évekkel később, visszavitték, mert nem viselkedett jól.


Kölyökkutyákat éppen ezért már nagyon óvatosan adnak örökbe, ráadásul ebben az esetben az ivartalanítás később a gazdi feladata lesz, amit sokan nem tudnak felvállalni. Az alacsony segítői létszám miatt későbbi ellenőrzésre nem nagyon van lehetősége a menhelynek, ezért vigyáznak a vidéki örökbeadásokkal is.

Olyan is előfordul, hogy egy gazdis, elkóborolt négylábú kerül a menhelyre. Ezeket fel szokták tenni az intézmény közösségi oldalára, ezért a kereső gazdiknak mindenképpen ott is érdemes szétnézni. A kutyus oltási könyvével tudja a gazda legegyszerűbben bizonyítani, hogy az övé, ezután ki is adják neki. Ha chip nélküli kutyust találnak meg, és eljön érte a gazdi, csak chipezési kötelezettséggel adják ki neki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.