2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Békéscsaba

Túl kevesen fogadnak örökbe

Körülbelül 300 kutyáról és 50 cicáról gondoskodnak jelenleg a békéscsabai menhelyen. Az utcán kóborló állatok befogása mellett itt látják el azokat a négylábúakat is, akikről a gazdáik már nem tudnak vagy nem akarnak gondoskodni. Gubis Katalin, a Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesület titkára szerint talán ez utóbbi adja nekik most a legnagyobb feladatot.

Bár körülbelül öt éve kötelező a chip beültetése, a bekerülő kutyák közel kétharmada még nem rendelkezik ezzel az eszközzel, ami megkönnyítené a gazdák felkutatását. Illetve ha van is benne chip, sokszor az információk nem aktuálisak: nem frissítik, amikor a kutyus más gazdához kerül, az adatbázisban pedig sokszor nem regisztrálták az adott chipet.


Amint egy kutya bekerül a menhelyre, az első lépés a féreghajtás, majd a kombinált oltás beadása, két hét múlva az ismételt kombinált oltás, hiszen a nagy létszám miatt a legnagyobb probléma a fertőzésveszély. A kéthetes karantén lejárta után, ha a gazdi nem jelentkezik, megkapják a chipet és a veszettség elleni oltást is. Minden felnőtt kutyát ivartalanítva adnak örökbe, ezért idővel ez is része lesz az „ellátásnak”.

Az örökbeadás ma nagyon nehezen megy, nem az adminisztráció vagy a járulékos kötelezettségek miatt, hanem mert sokan még mindig inkább a szaporítóktól veszik meg az olcsó, viszont sokszor beteg kölyköt. De a menhelyen az is többször megesett, hogy kölyökként elvittek egy kutyát, majd nem volt ideje a családnak foglalkozni vele, ezért, akár évekkel később, visszavitték, mert nem viselkedett jól.


Kölyökkutyákat éppen ezért már nagyon óvatosan adnak örökbe, ráadásul ebben az esetben az ivartalanítás később a gazdi feladata lesz, amit sokan nem tudnak felvállalni. Az alacsony segítői létszám miatt későbbi ellenőrzésre nem nagyon van lehetősége a menhelynek, ezért vigyáznak a vidéki örökbeadásokkal is.

Olyan is előfordul, hogy egy gazdis, elkóborolt négylábú kerül a menhelyre. Ezeket fel szokták tenni az intézmény közösségi oldalára, ezért a kereső gazdiknak mindenképpen ott is érdemes szétnézni. A kutyus oltási könyvével tudja a gazda legegyszerűbben bizonyítani, hogy az övé, ezután ki is adják neki. Ha chip nélküli kutyust találnak meg, és eljön érte a gazdi, csak chipezési kötelezettséggel adják ki neki.

Kapcsolódó Cikkek