2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Egyéb Veszprém

Túl sok pozitívumra ne számítsunk az időjárástól

Veszprémben, a Pannon Egyetemen tartotta 37. országos vándorgyűlését a Magyar Meteorológiai Társaság. Az ülésen átfogó képet rajzoltak az elmúlt időszak éghajlati és időjárási változásairól, felvázolva a jövő legfontosabb kérdéseit is.

Dr. Gelencsér András rektor házigazdaként köszöntötte a megjelenteket (fotó: Domján Attila)

Az egyetem és a város nevében Gelencsér András rektor és Brányi Mária polgármester, valamint László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a kétnapos konferencia résztvevőit, rövid történelmi sétára is invitálva a jelenlévőket a társaság és Veszprém környezettudományos életének felidézésével.


Ötvén év után üléseztek újra Veszprémben a Magyar Meteorológiai Társaság tagjai (fotó: Domján Attila)

Az 1925-ben alapított Magyar Meteorológiai Társaság tagjai utoljára 1962-ben jártak itt a kétévente megrendezett vándorgyűlésük alkalmával, akik akkor még csak Bolgár Mihály és Cholnoky Jenő munkásságának nyomait tapasztalhatták a témában. Azóta sokat változott a világ. Míg a tudományos kutatás sokat fejlődött a városban – az egyetemen kapott helyet az MTA-val együttműködő Környezettudományi Intézet, a légi vezetésnek köszönhetően pedig az ország egyik legkorszerűbb meteorológiai bázisa –, az időjárás mondhatni megbolondult: egyre szeszélyesebb és hóbortosabb, aminek leginkább a mezőgazdaság issza meg a levét.

Két napon át számos előadáson keresztül foglalkoztak a meteorológia kérdéseivel (fotó: Domján Attila)

Számítások szerint hat-hét év múlva akár a világ egyharmada vízhiánnyal küszködhet, s bármennyire is úgy tűnik, hogy ez minket itt, a Kárpát-medencében nemigen érint, a helyzet az, hogy a globális hatásokat nem lehet kikerülni, a víz pedig olyasmi, ami mindent összeköt, és amelynek változásai mindenre kihatnak, többek között a klímára is – ahogy arra például Szöllősi-Nagy András nyitó előadása is rámutatott.


Kapcsolódó Cikkek