2020. március 31., kedd
Árpád

Belföld

Tüzet nyitott egy migránsokkal teli csónakra a marokkói haditengerészet

Tüzet nyitott egy migránsokkal teli motorcsónakra a marokkói haditengerészet kedden, a lövések miatt egy menedékkérő életét vesztette, s hárman megsebesültek – közölték az észak-afrikai ország hatóságai.

Rabat állítása szerint a haditengerészet “kénytelen volt” tűz alá venni a migránsok járművét, amely többszöri felszólításra sem állt meg. A közlés szerint a motorcsónakot egy spanyol állampolgár vezette.


Az incidens nem messze történt a marokkói Tanger kikötővárosától. A csónakon utazók egyikét, egy marokkói nőt lőtt sebbel kórházba vitték, de már nem tudták megmenteni az életét. A csónak spanyol kapitányát őrizetbe vették.

Spanyolország lett a fő célállomása az Európába irányuló illegális bevándorlásnak mióta Olaszország lezárta kikötőit a hajókon érkező migránsok előtt. Marokkót mindössze néhány kilométer választja el Spanyolország déli részétől, ezen felül az észak-afrikai országban található két spanyol enklávé is, Ceuta és Melilla.


Madrid azt követeli Rabattól, hogy tartóztassa fel a területéről útra kelő migránsokat. Rabat közlése szerint az év eleje óta 54 ezer olyan embert tartóztatott fel, aki illegálisan az Európai Unióba akart jutni. Spanyolország ugyanakkor a területére érkezett több mint 38 ezer illegális bevándorlót vett nyilvántartásba az idén.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek