2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb Hódmezővásárhely

Úgy alakul át, hogy minden marad a régiben

Megnyílt a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium Hódmezővásárhelyen. A Nemzetközi Kerámia Központban a művészek fogadásával startolt el az öthetes együttalkotási folyamat.

A XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium témája a „Metamorfózis”, azaz az átváltozás, az átalakulás. Pannonhalmi Zsuzsa, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője azonban hozzátette, hogy az elmúlt 20 évben olyan jó volt az együttműködés mind a várossal, mind pedig a gyárakkal, vállalatokkal, ahol a művészeket az alapanyagokkal, az öntéssel segítik, hogy semmin nem szeretnének változtatni. Minden marad a régiben.


Az öthetes szimpózium október 13-án zárul

Az idén 15 művész vesz részt a szimpóziumon. Érkeztek alkotók külföldről is (például Csehországból, Szlovákiából is), Magyarország számos pontjáról és természetesen Hódmezővásárhelyről is. Egyikük V. Nagy Nándor képzőművész, aki harmadik alkalommal vesz részt a szimpóziumon. Először a kezdetekkor, utána egy nagy kihagyást követően a tizenkilencediken, illetve a mostanin. A képzőművész korábbi három munkáját szeretné most nagyobb méretben megcsinálni. Magát a metamorfózist pedig egy elvontabb, absztrakt formában fogja ábrázolni.

Pannonhalmi Zsuzsa, a Nemzetközi Kerámia Központ vezetője

– Egy megfelelő pillanatot kell kiválasztani, hogy az alkotómunkát elkezdjük. Viszont a hétköznapi elfoglaltságok mellett nagyon nehéz megtalálni, hogy melyik a megfelelő pillanat. Amikor ez szervezett formában jelenik meg, mondjuk egy szimpózium formájában, akkor az egy inspiráció. A környezet biztosítva van hozzá, a feltételek, illetve az időpont teljesen keretbe foglalja az alkotómunkát – fogalmazott a művész.

V. Nagy Nándor képzőművész

Kapcsolódó Cikkek