EUR: 322,81 Ft
CHF: 285,99 Ft
2018. szeptember 19., szerda
Vilhelmina

Egyéb Szolnok

Új kiállítási tárgy a RepTárban

Egy Dunából kiemelt második világháborús repülőgépronccsal gazdagodott Szolnokon a RepTár Repülőmúzeum látványosságainak sora.

Az amerikai B–24G Liberator bombázó roncsai eddig a folyó mélyén pihentek, ám az utóbbi időszak rekordalacsony vízállásának köszönhetően láthatóvá váltak. Ezt bejelentették a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, valamint a Magyar Roncskutatók Egyesületénél.


A gép roncsait tisztítja Magó Károly zászlós

A gép maradványait – attól félve, hogy eltűnnek – kiemelték a szakemberek, majd megtisztításukat követően a RepTárban helyezték el, ahol immár bárki megcsodálhatja azokat. A roncsról azóta több dolgot is kiderítettek a történészek. Az írásbeli dokumentumok szerint az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó Csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta 1944. június 30-án. Frank Wodzinski főhadnagy B–24G típusú repülőgépét eltalálta a légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl.

Az alacsony vízállásnak köszönhetően kerültek elő a bombázó maradványai

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  Tovább növelte előnyét a Ferencváros

  A Budapest Honvéd vendégeként 1-0-ra győzött a Ferencváros az NB I-es labdarúgó-bajnokságban, így a tabellán négy pontra nőtt a különbség a listavezető és a második helyezett Honvéd között.

 • Újabb többmilliárdos beruházás

  Újabb többmilliárdos beruházás

  Lassan megszokottá válnak Debrecenben a nagyberuházások. Ezek közé tartozik az Egyetem téri campus területén csaknem hárommilliárd forintból, 2019 végére felépülő modern, többfunkciós tanulóközpont is.

 • A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  A Vass Lajos a kézisek második otthona lesz

  Birtokba vehették a diákok a Vass Lajos Általános Iskolában nemrég elkészült új kézilabdapályát, amely a kormány hárommilliárd forintos „Rekortánpálya-fejlesztési programja” részeként, a Magyar Kézilabda Szövetség beruházásában valósult meg idén nyáron.