EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Szolnok

Új kiállítási tárgy a RepTárban

Egy Dunából kiemelt második világháborús repülőgépronccsal gazdagodott Szolnokon a RepTár Repülőmúzeum látványosságainak sora.

Az amerikai B–24G Liberator bombázó roncsai eddig a folyó mélyén pihentek, ám az utóbbi időszak rekordalacsony vízállásának köszönhetően láthatóvá váltak. Ezt bejelentették a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnál, valamint a Magyar Roncskutatók Egyesületénél.


A gép roncsait tisztítja Magó Károly zászlós

A gép maradványait – attól félve, hogy eltűnnek – kiemelték a szakemberek, majd megtisztításukat követően a RepTárban helyezték el, ahol immár bárki megcsodálhatja azokat. A roncsról azóta több dolgot is kiderítettek a történészek. Az írásbeli dokumentumok szerint az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó Csoportja a Dunai Repülőgépgyárat támadta 1944. június 30-án. Frank Wodzinski főhadnagy B–24G típusú repülőgépét eltalálta a légvédelem. A bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, majd becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységből egy katona élte túl.

Az alacsony vízállásnak köszönhetően kerültek elő a bombázó maradványai

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.