EUR: 358,64 Ft
CHF: 339,00 Ft
2020. március 31., kedd
Árpád

Belföld

Újdonságok az Ékszerek Éjszakáján

Az Ékszerek Éjszakája BDPST egy évente visszatérő, kortársékszer kiállításokat felvonultató eseménysorozat, amely idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre.

Az alkotók független egyéni vagy csoportos kiállításon vesznek részt. Ez év szeptemberében rekord mennyiségű kiállítás várja látogatóit: 110 alkotó 42 budapesti, illetve +1 pécsi helyszín részvételével, melyek az Ékszerek Éjszakája térképével szeptember 21-én 16:00-00:00-ig bebarangolhatók, ekkor személyesen is megismerkedhetünk az alkotókkal, együtt ünnepelhetjük a kortárs ékszer sokféleségét.


Az idei év több szempontból is újdonságot tartogat: az első és talán legfontosabb törekvés a külföldi kortárs alkotók bevonását jelenti.

Az ÉÉB célja a hazai tervezőkből álló kör kitágítása; teret adni a külföldi alkotóknak, hogy itthon nagyobb ismertségre tegyenek szert, aminek köszönhetően a magyarok aktivitása nemzetközi színtéren is kiemelt figyelmet kaphat. E szimbiotikus kapcsolat a hazai és külföldi alkotók között illeszkedik az idén meghirdetett pályázati témához, melynek hívószava: SZIMBIÓZIS. A felhívás nemzetközi platformokon is elérhetővé vált, így nem meglepő, hogy a 88 beérkező pályamunkának közel fele külföldi. A pályázati anyagot elbíráló független zsűriben elismert alkotók, kurátorok, elméleti szakemberek működtek közre, akik különböző aspektusból megvizsgálva hoztak releváns döntést.


A zsűrizés végeredményeképpen a 38 legjobbnak ítélt pályamunka kerül bemutatásra a Kortárs Építészeti Központban /KÉK/ 2018. szeptember 20-23. között, ahol a programsorozat főbb eseményei kapnak helyet.
Az idei év vendégkiállítása a K.A.S. Galériában kap helyet, ahol a németországi Burg Giebichenstein University of Art and Design Halle neves professzora Hans Stofer és művészeti asszisztense, Melanie Isverding a hallgatókkal együtt mutatják be munkáikat.

Megtekinthető szeptember 20-23. között, a Bartók Béla út 9. szám alatt. Szombat este egy különleges eseménnyel készülnek a város szívében, egy Dob utcai bérház belső udvarában Gisbert Stach késdobáló ékszer performanszát tekinthetik meg, és drukkolhatnak neki a látogatók.

A számos kiállítás megtekintése mellett idén több új programmal bővül a rendezvény: az elismert, svájci születésű, Londonban élő alkotó és kurátor Hans Stofer tart kétnapos workshopot 12 fő bevonásával, ahol a résztvevők bekötött szemmel alkothatnak, teret engedve a taktilis (tapintásra hagyatkozó) érzékelésük pontosabb megismerésének.

A másik fontos esemény, egy olyan kifejezetten alkotóknak szánt szakmai nap megrendezése, amely során 3 neves tervezőművész: Hans Stofer, Melanie Isverding, Péter Vladimir tart angol nyelvű előadást irányított témában az érdeklődőknek.

A programok mellett fontos megemlíteni, hogy mind a független kiállítók, mind a „Szimbiózis” pályázat résztvevői között számos nagy értékű díj talál gazdára, melyek további eredményes munkára ösztönzik majd az alkotókat.
Az eseményt idén a H6 kortárs ékszertervező csoport szervezi, bízva a friss, lendületes hozzáállás sikerében. Változatos programjaik célja a magyar kortárs ékszertervezés szélesebb körben való megismertetése, illetve a pályakezdő és gyakorlott alkotói közeg inspirálása, összefogása.

Az esemény fővédnöke Lőrincz Réka, művész lesz. Külföldi vendégként lesz jelen, Melanie Isverding, Dan Piersinaru, Gisbert Stach és Hans Stofer is.

PROGRAMOK:
2018. 09. 20. SZAKMAI NAP
Előadások szimbiózis témakörben
18:00-21:00
MOME, Moholy Nagy Művészeti Egyetem Z épület, nagy auditórium, 1111 Budapest,
Bertalan Lajos utca 2.
Előadók:
Melanie Isverding
Hans Stofer
Péter Vladimir
Az előadás végén a hallgatóságnak lehetősége nyílik beszélgetést kezdeményezni a
művészekkel.
(AZ ESEMÉNY ANGOL NYELVEN ZAJLIK!)

2018. 09. 21. ÉKSZEREK ÉJSZAKÁJA
16:00
Az Ékszerek Éjszakája 3 napos eseménysorozatának megnyitója.
Az eseményt megnyitja: Thuróczy Szabolcs, színművész
SZIMBIÓZIS kiállításmegnyitó. A kiállítást megnyitja: Lőrincz Réka, kurátor
Díjátadó

Zsűri tagjai: Lőrincz Réka, Gisbert Stach, Dan Piersinaru, Spengler Katalin, Oltai Kata,
Horányi Attila, Pandúr Ildikó

Kiállítók:
Andra Oana Lupu (RO)
Anna Börcsök (HU)
Anna Riess (AT)
Birgit Thalau (DE),
Biying Chen (CN)
Dóri Visy (HU)
Erika Fülöp (HU)

Erika Rejka (HU)
Eszter Sára Kocsor (HU)
Fanni Vékony (HU)
Fruzsi Fekete (HU)
Gergő Varga (HU)
Jelena Počinka (SLO)
Jieyi Sun (CN)
Joshua Kosker (US)
JunaJo Garcia Martin (ES)
Katja Köditz (DE)
Kinga Huber (HU)
Kristi Paap (EE)
Krisztina Németh (HU)
Meiqi Luo (CN)
Mia Kwon (DE)
Monique Lecouna (AR)
Nikolai Balabin (FI)
Orsolya Kecskés (HU)
Orsolya Losonczy (HU)
Rasa Ilgine + Dalius Ilginis (LT)
Rebeka Erdei (HU)
Sapi Szilágyi (HU)
Sara Chyan (GB)
Snem Yildirim (TR)
Veronika Fábián (HU)
Wiebke Pandikow (FI)
Yi-Jhu Huang (TW)
Yichen Dong (GB)
Zoltán Tóth (HU)
Zsófia Biró (HU)
Zsófia Neuzer (HU)

Kapcsolódó Cikkek

  • Öt fontos tény a kézmosásról

    Öt fontos tény a kézmosásról

    A kézmosás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni! A koronavírus-járvány megfékezésében és lassításában elengedhetetlen szerepe van.

  • Megszavazták a koronavírus-törvényt

    Megszavazták a koronavírus-törvényt

    Tegnap megszavazta az Országgyűlés azt különleges jogrendet biztosító törvényt, mely a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések gyors meghozatalát és fenntartását garantálja. A múltheti szavazáson az ellenzéki pártok megakadályozták, hogy a veszélyhelyzetet soron kívül meghosszabbítsa a kormány.