2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Egyéb IV.kerület

Újpesten nyílt meg Budapest legjobb piaca

Eljött az idő, hogy az újpestiek birtokba vegyék Budapest legkorszerűbb piacát, mert megnyílt az új Újpesti Piac. A Firka Építész Stúdió és Bun Zoltán által tervezett épület nem egy klasszikus piac képét mutatja, ami nem is csoda, hiszen az új piac egy vegyes funkciójú komplexum.

Az épület három nagy részre tagolható: két feltöltő-kiszolgáló szintre, a vásárcsarnok két szintjére, illetve a rendezvényközpont két szintjére. Az árusítóhelyek és az árudák egy része a földszinten kapott helyet, a hússzekció, az étkezdék és a nagyobb élelmiszerüzletek az emeleten.

Az árusítóasztalok és az árudák egy része a földszinten kapott helyet (Fotó: Máté Krisztián)

A felső két szinten több korszerűtlen jelenlegi intézményt kiváltó rendezvényközpont, külső tetőkert és lobbi épült ki: ezeken a területeken egy városi művelődési ház és egy profitorientált rendezvénytér együttese üzemel majd. A multifunkciós színház- és koncertteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség.
„Szerintem lélegzetelállító” – írta Facebook-oldalán Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. „Lehet, hogy elfogult vagyok, de nem hiszem, hogy ezt látva egy újpesti szíve nem dobban meg hevesebben.  Egy ilyen épületet be kell lakni, meg kell tanulni üzemeltetni, használni. Eladónak, szervezőnek, üzemeltetőnek, vevőnek és nézőnek közösen. Hiszen így együtt, mindannyian, közösen fogjuk egy igazán jó hellyé varázsolni. Lesznek problémák az elején, az egészen biztos. Mint egy új lakásba költözéskor. Ezeket derűvel és nyugodtan kezelve hamar túl leszünk rajta.”
A polgármester hozzátette, az új piac megnyitásával egy időben a búcsú ideje is eljött. „Tisztelettel és rengeteg emlékkel búcsúzunk a régi piactól. Megszolgált, kiszolgált. Végleg nyugovóra tér. A benne lévő lélek pedig megújulva, erőre kapva, a mai kor követelményeinek megfelelő és az újpestiekhez méltó új épületben kel életre az új piacban” – írta bejegyzésében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagyüzem a Haladásnál

  Nagyüzem a Haladásnál

  Négy szakosztály felnőtt-, illetve utánpótlás-játékosai gyakorolnak a Rohonci úti sportkomplexum szó szerint XXI.

 • Újraéled a legendás cukrászda

  Újraéled a legendás cukrászda

  Hamarosan ismét élettel telik meg a tatabányaiak egykori kedvenc helye. Az régi Gála cukrászdához számtalan élmény köti a városban élőket, hiszen több mint négy évtizeden át kóstolhatták itt kedvenc süteményeiket.

 • Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  Aszfaltot kapott a Hunyadi utca

  A Hunyadi utca mellett nemrég a Szapáry, a Bihari, a Keselyű, a Bikszádi, a Könyves Kálmán és a Szénégető utca is szilárd burkolatot kapott.