2019. február 24., vasárnap
Mátyás

Egyéb IV.kerület

Újpesten nyílt meg Budapest legjobb piaca

Eljött az idő, hogy az újpestiek birtokba vegyék Budapest legkorszerűbb piacát, mert megnyílt az új Újpesti Piac. A Firka Építész Stúdió és Bun Zoltán által tervezett épület nem egy klasszikus piac képét mutatja, ami nem is csoda, hiszen az új piac egy vegyes funkciójú komplexum.

Az épület három nagy részre tagolható: két feltöltő-kiszolgáló szintre, a vásárcsarnok két szintjére, illetve a rendezvényközpont két szintjére. Az árusítóhelyek és az árudák egy része a földszinten kapott helyet, a hússzekció, az étkezdék és a nagyobb élelmiszerüzletek az emeleten.

Az árusítóasztalok és az árudák egy része a földszinten kapott helyet (Fotó: Máté Krisztián)

A felső két szinten több korszerűtlen jelenlegi intézményt kiváltó rendezvényközpont, külső tetőkert és lobbi épült ki: ezeken a területeken egy városi művelődési ház és egy profitorientált rendezvénytér együttese üzemel majd. A multifunkciós színház- és koncertteremben az igényeknek megfelelően számos elrendezési módra nyílik lehetőség.
„Szerintem lélegzetelállító” – írta Facebook-oldalán Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere. „Lehet, hogy elfogult vagyok, de nem hiszem, hogy ezt látva egy újpesti szíve nem dobban meg hevesebben.  Egy ilyen épületet be kell lakni, meg kell tanulni üzemeltetni, használni. Eladónak, szervezőnek, üzemeltetőnek, vevőnek és nézőnek közösen. Hiszen így együtt, mindannyian, közösen fogjuk egy igazán jó hellyé varázsolni. Lesznek problémák az elején, az egészen biztos. Mint egy új lakásba költözéskor. Ezeket derűvel és nyugodtan kezelve hamar túl leszünk rajta.”
A polgármester hozzátette, az új piac megnyitásával egy időben a búcsú ideje is eljött. „Tisztelettel és rengeteg emlékkel búcsúzunk a régi piactól. Megszolgált, kiszolgált. Végleg nyugovóra tér. A benne lévő lélek pedig megújulva, erőre kapva, a mai kor követelményeinek megfelelő és az újpestiekhez méltó új épületben kel életre az új piacban” – írta bejegyzésében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.