EUR: 323,51 Ft
CHF: 285,35 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Varga Mihály: Magyarország számára fontos az euróövezet stabilitása

Magyarország számára továbbra is fontos az euróövezet kiegyensúlyozott és stabil működése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter abban a közleményben, amelyet az MTI-hez a Pénzügyminisztérium juttatott el pénteken az Eurogroup bécsi kibővített ülését követően.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország kezdettől fogva támogatta a bankunió kialakításának befejezését, beleértve a kapcsolódó védőhálókat is.


Az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített tanácskozásán a résztvevők megvitatták az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretei között létrehozandó közös védőháló korai bevezetésének lehetőségét és a döntéshozatali mechanizmusát – tájékoztatott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: a védőháló bevezetése az eurózóna pénzügyi stabilitásának tartós megerősítését célozná. Ez az eddigi kormányközi megállapodás módosításával járna – tette hozzá utalva arra, hogy támogatja az ezzel kapcsolatos technikai megbeszéléseket.

Varga Mihály arra is utalt, hogy a védőháló döntéshozatali rendjének kialakítása során elengedhetetlen az eurót használó és a bankunióban résztvevő, de euróövezeten kívüli tagállamok közötti egyenlő bánásmód biztosítása.

A tanácskozáson az euróövezeti országok képviselői beszámoltak az Eurogroup pénteki ülésén tárgyalt témákról, amelyek között kiemelt helyen szerepelt a munkaerő- és termékpiac hatékony elosztásának kérdése, melynek fontos szerepe lehet az unió versenyképességének javításában – olvasható a PM közleményében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Beleshettünk a Magyar Igazságügyi Palotába

  Múlt csütörtökön rendezte az Országos Bírósági Hivatal a Juhász Andor emléknapot, amely keretében belül a sajtó munkatársai meglátogatták a Magyar Igazságügyi Palotát.

 • Brüsszel megnyitná a határokat

  Brüsszel megnyitná a határokat

  Kövér László volt a vendége az ECHO TV Bayer Show című műsorának hétfőn. Az Országgyűlés elnöke kifejtette Ujhelyi István hazaárulása kapcsán, hogy a hülyeség demokratikus jog, míg nem ütközik törvénybe.

 • Bikinik a tengerfenékről

  Bikinik a tengerfenékről

  Kát magyar lány úgy döntött, hogy megtisztítják a tengereket a műanyaghulladéktól, de nem viszik messzire a víztől, hanem ott maradnak, és bikiniket gyártanak belőle.