EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Belföld

Varga Mihály: Magyarország számára fontos az euróövezet stabilitása

Magyarország számára továbbra is fontos az euróövezet kiegyensúlyozott és stabil működése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter abban a közleményben, amelyet az MTI-hez a Pénzügyminisztérium juttatott el pénteken az Eurogroup bécsi kibővített ülését követően.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország kezdettől fogva támogatta a bankunió kialakításának befejezését, beleértve a kapcsolódó védőhálókat is.


Az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített tanácskozásán a résztvevők megvitatták az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) keretei között létrehozandó közös védőháló korai bevezetésének lehetőségét és a döntéshozatali mechanizmusát – tájékoztatott Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a magyar álláspontot ismertetve kifejtette: a védőháló bevezetése az eurózóna pénzügyi stabilitásának tartós megerősítését célozná. Ez az eddigi kormányközi megállapodás módosításával járna – tette hozzá utalva arra, hogy támogatja az ezzel kapcsolatos technikai megbeszéléseket.

Varga Mihály arra is utalt, hogy a védőháló döntéshozatali rendjének kialakítása során elengedhetetlen az eurót használó és a bankunióban résztvevő, de euróövezeten kívüli tagállamok közötti egyenlő bánásmód biztosítása.

A tanácskozáson az euróövezeti országok képviselői beszámoltak az Eurogroup pénteki ülésén tárgyalt témákról, amelyek között kiemelt helyen szerepelt a munkaerő- és termékpiac hatékony elosztásának kérdése, melynek fontos szerepe lehet az unió versenyképességének javításában – olvasható a PM közleményében.

Kapcsolódó Cikkek