EUR: 356,31 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 28., szombat
Gedeon, Johanna

Belföld

Varga: Tovább kell erősíteni az eredményes magyar-kazah kapcsolatokat

A magyar-kazah együttműködés az elmúlt húsz évben sikeres volt, tovább kell erősíteni az eredményes kapcsolatokat – mondta a pénzügyminiszter pénteken Karcagon.

Varga Mihály a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen úgy fogalmazott: minden ember vágya, hogy megismerje, honnan származik, kik voltak az ősei, mert e nélkül a történelemben sem talál kapaszkodót, nem találja helyét a világban.


Hozzátette: az örökségül kapott kun-kipcsak gyökerekhez ragaszkodni kell.

A kipcsak török nép volt a középkorban, ma a türk nyelvcsalád egyik ágának megnevezése.


Varga Mihály az elmúlt húsz év eredményei között említette, hogy Magyarország és Kazahsztán egymás stratégiai partnerévé vált. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök szeptember elején részt vett a türk nyelvű államok tanácskozásán a kirgizisztáni Csolpon-Atában.

Kiemelte: a magyar és a kazah fővárost már közvetlen légi járat köti össze. Jelezte, hogy 2017 végére megduplázódott a kereskedelmi forgalom a két ország között.

Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő elmondta: Magyarországon Karcag volt az első vidéki város, ahol kazah konzulátus létesült.

Hozzátette:a kazah-magyar kapcsolatok az elmúlt két évtizedben folyamatosan erősödtek. A stratégiai partner Kazahsztánnal sikeres gazdasági kapcsolatok létesültek, beleértve a vetőmagtermesztést és a gyümölcs- és növényfajták genetikai megőrzését.

Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a kazah kapcsolat a közös gyökerek, a kipcsak származás miatt különösen fontos a nagykunsági embereknek.

A 2006-ban a hivatalba lépő kormány nem tartott igényt a konzul és a konzulátus munkájára, a karcagi konzulátus felfüggesztette működését – mondta, hozzátéve, a 2010-es kormányváltást követően elhárultak az akadályok, a konzulátus folytathatta munkáját. Horváth Lászlót 2012-ben ismételten felkérték a tiszteletbeli kazah konzul tisztségének betöltésére.

Az eseményen Horváth László azt mondta: a rendszerváltás után a kazahok is keresték az identitásukat, “az ottani kunok szemében mi vagyunk a legnyugatibb kazahok”.

A kazahok tehát rokonaikat is tisztelik a magyarokban, és ennek felismerése egyre szorosabb kapcsolatok ápolására ösztönöz – jegyezte meg.

Az ünnepségen Dobos László, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP) is fontosnak nevezte a magyar-kazah kapcsolatok ápolását és elmélyítését.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek