EUR: 316,84 Ft
CHF: 279,29 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Kecskemét

Városunk művészeitől tanulhattak

Családi programokkal várta a vendégeket a Kecskeméti Alkotóház a város megalapításának 650. évfordulója alkalmából. A nap egyik különlegessége egy makett elkészítése volt, amit aztán játszóházként használhattak a kisebbek. A gyermekek rajzolhattak rá és kiszínezhették Majoros Gyula képzőművész segítségével.

A vendégek együtt örökíthették meg különböző rajztechnikákkal a szecessziós épületet, miközben zománcból medálokat készíthettek. Népszerű volt az eseményhez kapcsolódó sorszámozott emléklap nyomtatása a híres Patkós-présen a Patkós László képzőművész által előre elkészített linóleummetszetről. Sokan festettek és rajzoltak Miklós Árpád és A. Varga Imre festőművész közreműködésével olyan festőállványokon, amelyeket az alkotóházban megfordult híres művészek használtak. A nap folyamán minden gyermek a nyakába akaszthatott egy olyan medált, amelyet saját maga készített el Vincze Zita ötvösművész segítségével.


Majoros Gyulával dolgoznak együtt a gyerekek

Fellépett a Tintaló Társulás, amely egy szokatlanul kicsi cirkusz volt, ahol 16–20 gyerek számára nyújtottak férőhelyet. A szülők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhattak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatták a mechanikus bábok 15 perces műsorát Sipos Katalin és Sisák Péter bábművész jóvoltából. Egy tekergőtér is várta a fiatalokat, ahogy ügyességi játékokon is részt lehetett venni a Grosschmid Erik által tervezett és kivitelezett izgalmas szerkezeteken és szórakoztató feladatokon keresztül. 18 órakor a Zsiga föstő fest című előadással vehettek búcsút a vendégek a rendezvénytől, amelyet Törőcsik Eszter adott elő.

Takács Erzsébet, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója a helyszínen elmondta, hogy Király Krisztina, a MANK által üzemeltetett alkotóház vezetője volt az, aki a napot megálmodta. A Kecskeméti Alkotóházba 1909-ben érkeztek az első mesterek és a tanoncokat Nagybányáról hívták. 1912-ben húzták fel az épületet, és a mai napig folyamatosan lakják az alkotók. A beszélgetés végén Takács Erzsébet kiemelte, az idén rekordszámú látogatót könyvelhet el az alkotóház.


Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.