EUR: 321,61 Ft
CHF: 281,46 Ft
2018. november 16., péntek
Ödön

Egyéb Kecskemét

Városunk művészeitől tanulhattak

Családi programokkal várta a vendégeket a Kecskeméti Alkotóház a város megalapításának 650. évfordulója alkalmából. A nap egyik különlegessége egy makett elkészítése volt, amit aztán játszóházként használhattak a kisebbek. A gyermekek rajzolhattak rá és kiszínezhették Majoros Gyula képzőművész segítségével.

A vendégek együtt örökíthették meg különböző rajztechnikákkal a szecessziós épületet, miközben zománcból medálokat készíthettek. Népszerű volt az eseményhez kapcsolódó sorszámozott emléklap nyomtatása a híres Patkós-présen a Patkós László képzőművész által előre elkészített linóleummetszetről. Sokan festettek és rajzoltak Miklós Árpád és A. Varga Imre festőművész közreműködésével olyan festőállványokon, amelyeket az alkotóházban megfordult híres művészek használtak. A nap folyamán minden gyermek a nyakába akaszthatott egy olyan medált, amelyet saját maga készített el Vincze Zita ötvösművész segítségével.


Majoros Gyulával dolgoznak együtt a gyerekek

Fellépett a Tintaló Társulás, amely egy szokatlanul kicsi cirkusz volt, ahol 16–20 gyerek számára nyújtottak férőhelyet. A szülők a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhattak, miközben csemetéik közvetlen közelről láthatták a mechanikus bábok 15 perces műsorát Sipos Katalin és Sisák Péter bábművész jóvoltából. Egy tekergőtér is várta a fiatalokat, ahogy ügyességi játékokon is részt lehetett venni a Grosschmid Erik által tervezett és kivitelezett izgalmas szerkezeteken és szórakoztató feladatokon keresztül. 18 órakor a Zsiga föstő fest című előadással vehettek búcsút a vendégek a rendezvénytől, amelyet Törőcsik Eszter adott elő.

Takács Erzsébet, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. kommunikációs igazgatója a helyszínen elmondta, hogy Király Krisztina, a MANK által üzemeltetett alkotóház vezetője volt az, aki a napot megálmodta. A Kecskeméti Alkotóházba 1909-ben érkeztek az első mesterek és a tanoncokat Nagybányáról hívták. 1912-ben húzták fel az épületet, és a mai napig folyamatosan lakják az alkotók. A beszélgetés végén Takács Erzsébet kiemelte, az idén rekordszámú látogatót könyvelhet el az alkotóház.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.