EUR: 327,35 Ft
CHF: 301,59 Ft
2019. augusztus 21., szerda
Sámuel, Hajna

Egyéb Pécs

Véghez vitte a lehetetlent!

Nehéz szavakat találni arra a teljesítményre, amit a pécsi Mindum Károly véghez vitt. A 60 éves pécsi férfi teljesítette a Swissultrát, azt a versenyt, amire eddig a világon összesen tizenhárman voltak képesek!

A pécsi Mindum Károly nevét eddig is sokan ismerték, mostantól azonban a pécsi hobbisportolók szupermenjévé lépett elő. Merthogy a 60 éves Károly nem versenysportolóként, hanem környezetmérnökként teljesítette a Swissultra Deca Continuoust.


Úszott 38 kilométert, tekert 1800-at és a „végén” futott 420 kilométert.

Ezt a versenyt kevesen ismerik, hiszen olyan emberfeletti teljesítményre és elszántságra van szükség, ami ritka, mint a fehér holló. 

Tekert már világrekordot, akkor 1000 km-t tett meg

Karcsi (így hívják a sporttársai – a szerk.) most vágott neki először a versenynek. És hogy hol edzett? Tüskésréten, a Mecsekben, a Nevkó medencéjében és ott, ahol a legtöbb pécsi futkos, biciklizik és úszik. Majd nekivágott a Swissultrának.


A Swissultra összesen 2260 kilométer. Annyi, mintha Pécstől Madridig mennénk. Persze nem autóval, hanem saját erőnkből!

És mi volt az első reakciója Mindum Karcsinak, miután beért a célba? Egészen elképesztő! A közösségi oldalára csak ennyit írt ki: „Hát sikerült!” És nem utolsósorban megköszönte mindenkinek a szurkolást!

– Nem is tudom megmondani, hány napig, órán át mentem, csak azt tudom, hogy szintidő előtt sikerült beérnem a célba két nappal. Ez azt hiszem, 14 nap körül van – mondta szerényen Mindum Karcsi

 

Mélypontok? Érzelmileg, fizikálisan?

Karcsinak, miután leúszott 38 kilométert és bringára ült, hogy megtegye az 1800 kilométert, jött az első komolyabb fájdalma. A verseny orvosa akkor azt mondta, hogy a futásig sem fog eljutni, de persze ez őt nem érdekelte.

– A bringázás közben csúnyán meghúzódott a lábamban az Achilles-ín, amit meg is vizsgáltak. Akkor azt mondták, talán az 1800 kilométeres tekerést be tudom fejezni, de a 420 kilométeres futásra ez már nem lesz elég. Így csak annyit tudtam tenni, hogy nagyon odafigyeltem – mondja Karcsi, majd eljutott a futásig.

Azonban a futás sem ment zökkenőmentesen. Egy ilyen versenyen egy félrecsúszott zokni vagy egy kis kényelmetlenség a cipőben, hatalmas vízhólyagot tud okozni. Karcsinak ebből is kijutott, 130 kilométerrel a cél előtt hólyag lett a lábán, amit letépett, majd folytatta a versenyt.

– Ez nagy hiba volt, hiszen a hólyaggal együtt a bőröm is eltűnt és szabaddá vált a hús, amivel még 130 kilométert kellett megtennem, de végül teljesítettem – mondja Karcsi, aki többször is kiemelte, rengeteg biztatást kapott, ami segített neki.

És hogy hogyan tovább?

– Volt időm sokat gondolkozni. Mindig is feszegettem a határaimat, de azt hiszem, most elértem ezt a határt. A hogyan továbbra nem tudok mit mondani – zárta gondolatait Karcsi. A pécsi versenyzőn kívül még két magyar teljesítette a távot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.