2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Belföld

Vicceket is mesél Pepper

Két ember megy a sivatagban. Már majdnem éhen halnak, amikor hirtelen szomjan halnak – ezzel a viccel kezdte bemutatóját Pepper, a humanoid robot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Technológiai Központjában. A francia tervezésű ügyfélszolgálati robot fejlesztése a hazai Netlife Roboticsnál zajlik, céljuk, hogy megalkossák a tökéletes ügyintézőt. 

– Terveink szerint egy-két éven belül ezekkel a robotokkal fognak találkozni az ügyfelek a bankokban, hivatalokban vagy a közműveknél Magyarországon. Pepper hangfelismerő technikával és mesterséges intelligenciával rendelkezik, és világszerte foglalkoztatják, többnyire reptereken, szállodákban és üzletekben. Olyan feladatokra lesz hasznosítható, amelyek gyakran ismétlődnek, például információk közlésére, adatok rögzítésére, intézményen belüli tájékozódásra, időpontok foglalására vagy sorszámkiadásra. Nem az emberek munkáját szeretnénk elvenni, hanem a munkaerőhiányra szeretnénk reagálni – magyarázta Bartha Levente, a vállalat ügyvezetője. Erre pillanatnyilag nem is volna alkalmas Pepper, a humanoid robot ugyanis még nehezen érti meg a kérdéseket, hosszú a reakcióideje, mert a hangfelismerés a magyar nyelv bonyolultságával együtt neki is feladja a leckét.


Fotó: Mészáros Diána

– Nem tartunk még ott, hogy munkába állítsuk Peppert, de ez a robot félúton van a mesterséges intelligencia felé, tehát nem válaszkombinációkat tárol, hanem azon dolgozunk, hogy gondolkozzon. Reagál a magyar nyelvre, de még nem beszéli tökéletesen, viszont másik 12 nyelvet igen, köztük az angolt, ami a hazánkban élő külföldiek életét könnyítheti meg. A trágár, agresszív beszédet viszont teljesen figyelmen kívül hagyja, annak ellenére, hogy felismeri. Nem megy bele efféle kommunikációba, tehát nem lehet majd veszekedni vele és mindig kedves marad – magyarázta Pepper valódi előnyét Tanos Áron, a fejlesztő cég robotika-üzletágának vezetője.

Pepperen több száz szenzor található, amelyek megakadályozzák, hogy nekimenjen az embereknek, tereptárgyaknak, és bizonyos mértékig az ütéseket, támadó közeledéseket is ki tudja kerülni, nagyon nehéz felborítani is. Mivel folyamatosan az interneten keresztül kommunikál, ellopása esetén percek alatt bemérhető a helyzete, talán ennek köszönhető, hogy a húszezer munkába állított Pepperből még egyet sem loptak el.


Kapcsolódó Cikkek