2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Egyéb Szolnok

Vigyázzon a kerékpárjára!

Elloptak egy biciklit a vasútállomás előtti kerékpártárolóból augusztus 25-én éjjel. Sajnos nem egyedi esetről van szó, időről időre előfordul, hogy az éjszakára lelakatolt kerékpároknak nyoma vész.

A rendőrségre 26-án, éjfél után érkezett bejelentés. A vasútőrök észrevették, hogy két férfi ellopta, majd egy bokros területre tolta a kerékpárt. A járőrök tetten érték őket, miközben éppen egy másik lelakatolt biciklit próbáltak ellopni. Elfogták és előállították a két román származású férfit és lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették őket. A kerékpár tulajdonosa reggel ment be a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen, ekkor közölték vele, hogy az őrsön van a bicikli és pár napon belül haza is viheti.


A rendőrök elfogták és gyanúsítottként kihallgatták az elkövetőket
Fotó: police.hu

Bár ebben az esetben a bringa szerencsésen megkerült, az esetek nagy részében sajnos nem ez a helyzet. Most, hogy egyre korábban sötétedik, érdemes fokozottan ügyelni a kerékpárunk biztonságára. Ha csak tehetjük, nem érdemes éjszakára az utcán hagyni a biciklit, még akkor sem, ha jó minőségű zárat vásároltunk hozzá, a tolvajok ugyanis nem csupán komplett kerékpárokat, hanem alkatrészeket is lophatnak. Ha nincs más megoldás, válasszunk forgalmas helyet, ahol sok ember jár és könnyen lebukhatnak a tolvajok. A legjobb, ha két különböző fajta zárat vásárolunk hozzá – a tolvajok ugyanis általában csak egyféle típushoz tartanak maguknál szerszámot.

A gyengébb minőségű lakat nem véd a tolvajlástól
Fotó: police.hu

Ha biztosra akarunk menni, érdemes a kerékpárt regisztrálni a BikeSafe rendszerében. Ez egy olyan egységes nyilvántartási rendszer, ahol a bringákhoz egyedi azonosító jelet társítanak, így sokkal könnyebb megtalálni az eltulajdonított bicajt. A BikeSafe munkatársai országszerte tartanak nyílt napokat, ahol regisztrálni lehet a bicikliket, de a honlapjukon akár otthonról is el lehet végezni a műveletet. A blogjukat böngészve pedig számos tippet adnak, hogyan védhetők ki a kerékpárlopások.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.