EUR: 316,84 Ft
CHF: 279,29 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Székesfehérvár

Wathay Ferenc emlékezete

A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület emléknappal tisztelgett városunk egyik legmeghatározóbb katonája, a 450 éve született Wathay Ferenc vicekapitány előtt.

Wathay Ferenc vicekapitány maga elé mered, mintha töprengene, hogy lám, milyen sokan emlékeznek rá a XXI. században is Fotó: ÖKK, Simon Erika

Az alkapitány Prohászka ligetbeli szobránál katonai tiszteletadás mellett, rövid műsorral, beszéddel, koszorúzással és faültetéssel adóztak a város 1601. szeptember 19-én történt visszafoglalása és Wathay alkapitány előtt. Az ünnepségen Cserta Balázs, Kneifel György és Varró János zenei műsora után Berdó Gábor nyugállományú százados, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket – különös tekintettel a Wathay család leszármazottaira – és megemlékezett Wathay történelmi jelentőségéről. Ismertette életét és felolvasott a vicekapitány galateai fogságának ideje alatt maga által írt élettörténetéből.


Az emléknap programja 15 órától a Helyőrségi Művelődési Otthonban folytatódott, ahol a közönség dr. Domokos György, a HM HIM történésze és Bátonyi Pál előadását hallgathatta meg a hódoltság kori török és magyar harcmodorról, felszerelésről és fegyverzetről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.