EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Egyéb XI.kerület XII.kerület

Zebrakapu és zebralány a balesetek megelőzéséért

Az év első felében 10 százalékkal több gázolás történt zebrákon, mint az előző év azonos időszakában. A Hegyvidék önkormányzata ezért az iskolakezdéssel párhuzamosan országos közlekedésbiztonsági kampányt indított. A kampány kisfilmjeit a Keleti-pályaudvarnál, az Allee bevásárlóközpontnál és az Örs vezér terénél lévő kivetítőkön is lehet látni.

A kerületében is történt zebrán baleset, ezért az önkormányzat célja mind az autósok, mind a gyalogosok figyelmének felhívása a veszélyekre és a helyes közlekedésre.


A kampány nyitányaként az önkormányzat interaktív kaput állított fel a kerület egyik legforgalmasabb, iskola melletti zebrájához. A kapu oszlopaiba beépített tableteken egy kvíz kitöltése után a gyalogosok ötféle rövid, hatásos kisfilmet nézhetnek meg a veszélyforrásokról és a helyes közúti viselkedésről. A tinédzser zebralány, Zizi a Hegyvidék kampányfigurája, akivel mostantól Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban LED-kivetítőkön, online felületeken, interaktív szórólapokon, és az országban jó néhány iskolában is találkozhatnak a gyerekek és a szüleik.

– Már egy kisebb méretű autó is több mint ezer kiló. Ilyen tömegnél nincs kis hiba, kis tévedés. Bár megtanultuk a KRESZ-vizsgára, valahogy mégis elfelejtjük, hogy a zebra a gyalogosoké  – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, aki más kerületekkel is felvette a kapcsolatot.


A kampány mellé állt a XII. kerületben élő Nagy László kézilabdázó, aki maga is családapa.

– Szeretném, ha Európa nagyvárosaihoz hasonlóan Magyarországon is egyértelmű lenne, hogy a zebrákon a gyalogos az úr, és ne a gyalogosoknak kelljen megköszönniük az autósoknak, hogy átengedik őket a zebrán.

Fontosnak tartja és támogatja a kampányt az Országos Mentőszolgálat is, amely korábban már szintén kampányolt úgynevezett vírusfilmekkel azért, hogy a forgalomban részt vevők vegyék ki a fülhallgatókat a fülükből, mert az elvonja a figyelmet az utcán zajló eseményekről, ami balesetveszélyes.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.