EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb XI.kerület XII.kerület

Zebrakapu és zebralány a balesetek megelőzéséért

Az év első felében 10 százalékkal több gázolás történt zebrákon, mint az előző év azonos időszakában. A Hegyvidék önkormányzata ezért az iskolakezdéssel párhuzamosan országos közlekedésbiztonsági kampányt indított. A kampány kisfilmjeit a Keleti-pályaudvarnál, az Allee bevásárlóközpontnál és az Örs vezér terénél lévő kivetítőkön is lehet látni.

A kerületében is történt zebrán baleset, ezért az önkormányzat célja mind az autósok, mind a gyalogosok figyelmének felhívása a veszélyekre és a helyes közlekedésre.


A kampány nyitányaként az önkormányzat interaktív kaput állított fel a kerület egyik legforgalmasabb, iskola melletti zebrájához. A kapu oszlopaiba beépített tableteken egy kvíz kitöltése után a gyalogosok ötféle rövid, hatásos kisfilmet nézhetnek meg a veszélyforrásokról és a helyes közúti viselkedésről. A tinédzser zebralány, Zizi a Hegyvidék kampányfigurája, akivel mostantól Budapest legforgalmasabb csomópontjaiban LED-kivetítőkön, online felületeken, interaktív szórólapokon, és az országban jó néhány iskolában is találkozhatnak a gyerekek és a szüleik.

– Már egy kisebb méretű autó is több mint ezer kiló. Ilyen tömegnél nincs kis hiba, kis tévedés. Bár megtanultuk a KRESZ-vizsgára, valahogy mégis elfelejtjük, hogy a zebra a gyalogosoké  – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere, aki más kerületekkel is felvette a kapcsolatot.


A kampány mellé állt a XII. kerületben élő Nagy László kézilabdázó, aki maga is családapa.

– Szeretném, ha Európa nagyvárosaihoz hasonlóan Magyarországon is egyértelmű lenne, hogy a zebrákon a gyalogos az úr, és ne a gyalogosoknak kelljen megköszönniük az autósoknak, hogy átengedik őket a zebrán.

Fontosnak tartja és támogatja a kampányt az Országos Mentőszolgálat is, amely korábban már szintén kampányolt úgynevezett vírusfilmekkel azért, hogy a forgalomban részt vevők vegyék ki a fülhallgatókat a fülükből, mert az elvonja a figyelmet az utcán zajló eseményekről, ami balesetveszélyes.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.