EUR: 317,57 Ft
CHF: 279,78 Ft
2019. február 21., csütörtök
Eleonóra

Egyéb Kecskemét

Zene, díjeső és kiállítás a Hunyadivárosi Napokon

A XIV. Hunyadivárosi Napok című rendezvényen két napon keresztül szórakoztatták a városrész lakóit a szokásos helyszíneken, a Mátyás iskolában és a Hankovszky-ligetben. A hivatalos megnyitó után többek között a Hunyadi-emlékév tiszteletére rendezett kiállítást is bemutatták.

Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szerint a múlt hőseire való emlékezés és a fiatalos lendület keveredik a már 14. alkalommal megrendezett Hunyadivárosi Napokon. Az alpolgármester nyitóbeszéde után a Corvin Mátyás Általános Iskola egykori diákjai ejtették ámulatba a közönséget, egyebek mellett csodálatos hangjukkal, valamint Szabó Balázs legismertebb dallamaival.


Zeneszóval nyitották meg a XIV. Hunyadivárosi Napokat a Corvin Mátyás Általános Iskolában

Pászti András, a városrész önkormányzati képviselője, az általános iskola igazgatóhelyettese arról számolt be, mekkora büszkeséggel tölti el, hogy immár tizennegyedik alkalommal kerül sor erre a rendezvényre. Elmondta: a sikerek nagyrészt a Hunyadivárosban élő közösségeknek, az összetartozásnak köszönhetők.

Katona Imre és felesége, Katonáné Újszászi Katalin vette át idén a Hunyadi-díjat

Átadták a Hunyadi-díjat is, amelyet idén egy helyi házaspár érdemelt ki. Katona Imre és felesége, Katonáné Újszászi Katalin az elmúlt húsz évben összesen nyolc gyermeket fogadott magához nevelőszülőként.


A Mátyás Király-emlékév kapcsán – amikor Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójára emlékezünk – különleges tárlattal készültek az érdeklődők számára. Az általános iskolában egy héten keresztül tekinthető meg a Hunyadiak dicső kora című kiállítás, amelyet Millisits Máté művészettörténész, művelődéstörténész rendezett.

Bán János, avagy Bán Mór

A Hunyadi családról mesélt továbbá Bán János – vagyis Bán Mór – író, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető főszerkesztője. A városrész történetéről Hajagos Csaba történész-muzeológus, gyűjteményvezető, a Katona József Múzeum elkötelezett és lelkes munkatársa tartott előadást a nagyérdeműnek, a Hunyadiváros fejlődéstörténetéről számolt be az 1700-as évektől napjainkig. Kiemelte az aluljáró megnyitását, a repülőtér építését, a vasútállomás és az ipari vállalatok jelentőségét. Hozzátette: az aluljáró kialakítása az 1930-as években is megnehezítette a közlekedést, de megérte, ugyanis enélkül nem lehetett volna megoldani a belterület fejlesztését. Ezt párhuzamba állította a mai átalakítással, a Bem utcai körforgalom építésével.

Másnap óvodások és iskolások műsora, babaköszöntő, koszorúzás, sport- és táncműsor, nóta, népzene, valamint tombola várta az érdeklődőket a színes programban, este pedig Rácz Gergő érkezett sztárvendégként.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tollaslabdában is jók az érdiek

  Tollaslabdában is jók az érdiek

  Az érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tornacsarnokában rendezték meg a Pest megyei tillaslabda diákolimpia döntőjét 109 résztvevővel.

 • Pillantás a rácsok mögé

  Pillantás a rácsok mögé

  Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet.

 • Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Újra Zalaegerszegre jön az Omega

  Az Omega együttes 2019-ben sem tétlenkedik, koncertturnéra indult Tűzvihar címmel, városunkba március 09.-én érkeznek. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar rockcsapat 1962óta hódít, ám először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lettek népszerűek.