EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Külföld

100 millió éve jelent meg, a kutatók most rátaláltak!

Egy ritka édesvízi medúzát figyeltek meg a kutatók a közép-kínai Hupej tartománybeli Tancsiangkou vízgyűjtő medencében, ami azt jelzi, hogy a vízminőség javítását célzó erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket a térségben.

Kung Tantan, a folyók állapotát vizsgáló helyi kutatóintézet munkatársa a vízminőséget ellenőrizve bukkant rá múlt hónapban a különleges medúzára, amely a szakemberek szerint már több mint 100 millió éve jelen lehet a bolygónkon.


“A medúza úgy festett, mint egy pitypang a vízben” – idézte fel a kutató, hozzátéve, hogy azonnal tudta, hogy egy különleges teremtménnyel van dolga.

Az intézet egy másik munkatársa, Huang Csou szerint az édesvízi medúzák mindössze 11 típusát sikerült eddig felfedezni, közülük kilencet Kínában. “Az édesvízi medúzák rendkívül érzékenyek a környezetükre és súlyosan veszélyeztetettek. Kizárólag tiszta vízben élnek” – mondta a szakember.

Az elmúlt években a helyi hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek a vízgyűjtő megfelelő vízminőségének biztosításáért. A szakértők szerint a medúzák megjelenése azt jelzi, hogy az intézkedések nem voltak hiába valóak.

 

Kapcsolódó Cikkek