EUR: 332,08 Ft
CHF: 304,02 Ft
2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Egyéb Ózd

75 éves a görögkatolikus parókia

Egy emberöltőnyi történelemre tekintettek vissza azok, akik szeptember utolsó napjaiban bekapcsolódtak az Ózdi Görögkatolikus Parókia jubileumi programjaiba.

1943-ban a kohászat által kínált munkalehetőség miatt sokan érkeztek Ózdra a Hajdúságból és Nyírségből. Az otthonukat hátrahagyó, de hitüket el nem hagyó görögkatolikusok keresték a lehetőségét, hogy szülőföldjüktől távol hogyan tudják gyakorolni vallásukat. Kérjetek, és adatik nektek, olvassuk a szentírásban, és hetvenöt évvel ezelőtt egy új egyházközség született Ózdon.


Dr Orosz Atanáz püspök (középen) liturgiát vezetett az ózdi gyülekezetben

A felépülő első templom búcsúünnepének az Istenszülő oltalmát jelölte ki az akkori püspök atya, és Mária oltalmának jele végigkísérhető volt a parókia eddigi életében. A kommunista idők nem kedveztek a vallási életnek, azonban a templomba járó hívek összefogása és hite minden külső negatív erőt el tudott téríteni. A közösség növekedésével és megerősödésével felmerült az igény egy új templom iránt, amelynek 25 évvel ezelőtt lerakták az alapkövét, és néhány év alatt felépült az impozáns, szemet és lelket gyönyörködtető ózdi katedrális.

Dr. Orosz Atanáz püspök egyházi elöljárók kíséretében vezette a Szent Liturgiát

A parókia 75. születésnapjára rendezett ünnepi szent liturgiát dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke vezette, aki  minden jelen lévő családot külön püspöki áldásban részesített, s egy-egy ikont adott nekik ajándékba. A parókia rendezvényeivel a kormány Családok éve programsorozatához is csatlakozott.

Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.