EUR: 352,81 Ft
CHF: 334,22 Ft
2020. április 09., csütörtök
Erhard

Egyéb Ózd

75 éves a görögkatolikus parókia

Egy emberöltőnyi történelemre tekintettek vissza azok, akik szeptember utolsó napjaiban bekapcsolódtak az Ózdi Görögkatolikus Parókia jubileumi programjaiba.

1943-ban a kohászat által kínált munkalehetőség miatt sokan érkeztek Ózdra a Hajdúságból és Nyírségből. Az otthonukat hátrahagyó, de hitüket el nem hagyó görögkatolikusok keresték a lehetőségét, hogy szülőföldjüktől távol hogyan tudják gyakorolni vallásukat. Kérjetek, és adatik nektek, olvassuk a szentírásban, és hetvenöt évvel ezelőtt egy új egyházközség született Ózdon.


Dr Orosz Atanáz püspök (középen) liturgiát vezetett az ózdi gyülekezetben

A felépülő első templom búcsúünnepének az Istenszülő oltalmát jelölte ki az akkori püspök atya, és Mária oltalmának jele végigkísérhető volt a parókia eddigi életében. A kommunista idők nem kedveztek a vallási életnek, azonban a templomba járó hívek összefogása és hite minden külső negatív erőt el tudott téríteni. A közösség növekedésével és megerősödésével felmerült az igény egy új templom iránt, amelynek 25 évvel ezelőtt lerakták az alapkövét, és néhány év alatt felépült az impozáns, szemet és lelket gyönyörködtető ózdi katedrális.

Dr. Orosz Atanáz püspök egyházi elöljárók kíséretében vezette a Szent Liturgiát

A parókia 75. születésnapjára rendezett ünnepi szent liturgiát dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke vezette, aki  minden jelen lévő családot külön püspöki áldásban részesített, s egy-egy ikont adott nekik ajándékba. A parókia rendezvényeivel a kormány Családok éve programsorozatához is csatlakozott.

Kapcsolódó Cikkek