EUR: 319,35 Ft
CHF: 282,14 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szombathely

A berlini falból az első téglát Magyarország ütötte ki

A német egység ünnepén, október 3-án Szombathelyre látogatott Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió pártjának képviselője. A politikus Hende Csaba meghívására érkezett a városba.

Hende Csaba és Volkmar Klein régóta barátok, most Szombathelyen találkoztak      Fotó: CSG

1990. október 3-án, 28 évvel ezelőtt hirdették ki a német államszerződést, amelynek értelmében egy évvel a berlini fal leomlása után az egykori NDK csatlakozott az egykori Német Szövetségi Köztársasághoz, és ezzel létrejött az egységes Németország. – Összenőtt, ami összetartozik – mondta köszöntőjében Illés Károly alpolgármester azon a pódiumbeszélgetésen, amelyet az ŐrvidékHáz és a Konrad Adenauer Alapítvány közösen szervezett Német–magyar kapcsolatok az újraegyesítés elmúlt 28 évének tükrében címmel.


Teltházas pódiumbeszélgetést tartottak az ÖrvidékHázban  Fotó: CSG

Bauer Bence, a Konrad Adenauer Alapítvány elnöke úgy fogalmazott: Szent Márton városában lenni megtiszteltetés, Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő ajánlotta fel a lehetőséget, Farkas Csaba és az ŐrvidékHáz pedig felkarolta az ötletet. Az alelnök számukra a kontinuitást és a megbízhatóságot szavatolja, szívesen látott vendég és elismert beszélgetőpartner Németországban – tette hozzá.

– Talán rendkívülinek tűnhet, hogy éppen ezen a napon tartózkodom Magyarországon, de ha figyelembe vesszük a történelmi eseményeket, és azt, hogy régi jó barátom, Hende Csaba hívott meg, akkor már nem is olyan meglepő – fogalmazott Volkmar Klein, a német Kereszténydemokrata Unió pártjának képviselője. Hozzátette: 1989-ben a magyar határ megnyitása azt jelentette, hogy nem lehetséges tovább a diktatúra fenntartása. – Ellátogattam a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolába is, ahol láttam, mennyi mindennel foglalkoznak, ami közelebb viszi egymáshoz az embereket. A német–magyar barátságért sokat kell tennünk a jövőben is, valamint azért is, hogy Európát a jövő számára megtartsuk – hangsúlyozta.


Német nyelvű műsort adtak a Reguly iskola diákjai  Fotó:CSG

Hende Csaba országgyűlési képviselő emlékeztetett: a páneurópai pikniket követő osztrák–magyar határnyitás olyan politikai helyzetet teremtett, amelynek hatására az egyesülés vér nélkül, békésen – persze hatalmas NDK-beli tüntetések hatására és nemzetközi tárgyalások sorát követően – megtörténhetett. Ezért mondta Helmut Kohl, az egyesítés kancellárja, hogy a berlini falból az első téglát Magyarország ütötte ki. A parlament alelnöke szólt arról is, hogy nem csak baráti szálak fűzik egymáshoz a két országot, Németország a legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.