EUR: 321,59 Ft
CHF: 282,55 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Tech

A cégek több mint fele már vesztett el adatokat kibertámadás miatt

A kis- és középvállalatok (kkv) több mint fele már vesztett el adatokat kibertámadás miatt, a támadásoknak pénzügyi következményei is vannak, beleértve az elmaradt bevételeket és az adatvesztés utáni helyreállítás költségeit.

A Cisco legfrissebb globális kkv-biztonsági felméréséből kiderül az is, hogy a megtámadott középvállalatok 30 százaléka szerint az adatszivárgások költségei 100 ezer dollár alatt maradtak, míg 20 százalékuknál ez az összeg egymillió és 2,5 millió dollár között mozog.


A kutatás szerint a kkv-kat leginkább az alkalmazottakkal szembeni célzott támadások aggasztják, így például az adathalászat, ami 79 százalékukat érinti, a folyamatos fenyegetést jelentő támadásokról a cégek 77 százaléka, a zsarolóvírusok jelentette veszélyről 77 százaléka számolt be.

Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője szerint fontos, hogy legyenek működő biztonsági folyamatok, és olyan technológia, amely segít a vállalkozások működésének biztonságosabbá tételében. Lényegesnek nevezte azt is, hogy a cégek legyenek tisztában a leggyakoribb fenyegetésekkel és a lehetséges ellenlépésekkel.

A legfontosabb fenyegetések és a védekezés leghatékonyabb módjai között a jelentés kiemeli az adathalászatot, és ajánlja, hogy a felhasználók kattintás előtt vizsgálják meg a linket, ha gyanúsnak tűnik, akkor valószínűleg rosszindulatú. Az e-mailen érkező támadások miatt mindig ellenőrizni kell a feladó címét, illetve az átutalási kérelmeket telefonon is meg kell erősíteni. A zsarolóvírus ellen a szoftverek gyakori frissítésével lehet védekezni, egyre több zsarolóvírus támadás érinti a hálózatokat is, ezért korlátozni kell azokat a forrásokat, amelyekhez egy támadó hozzáférhet – ajánlja a jelentés.

Kapcsolódó Cikkek

  • Nagy bejelentést tett az Amazon és a Google

    Nagy bejelentést tett az Amazon és a Google

    A hivatalos YouTube alkalmazások a következő hónapokban már elérhetők lesznek a Fire TV-n, zökkenőmentes hozzáférést kínálva a felhasználóknak a szórakoztató tartalmak szinte teljes palettájához, ideértve zenei videókat, kedvenc alkotóik műveit, mozifilmeket, show-kat, hírműsorokat…

  • Kilőtték a SpaceX második rakétáját

    Kilőtték a SpaceX második rakétáját

    Sikeresen felbocsájtotta második, Falcon Heavy nevű gigászi rakétáját csütörtökön este a Tesla-alapító Elon Musk SpaceX vállalat az Egyesült Államokból.