2020. március 31., kedd
Árpád

Egyéb Székesfehérvár

A cél: okos jövő

Megkezdte munkáját Székesfehérváron a Prosperis Alba Kutatóközpont. A tudományos alapokon működő új intézmény rövid és középtávú működési tervét a sajtó számára Aczél Petra, az intézet tudományos igazgatója és Cser-Palkovics András polgármester ismertette.

Aczél Petra és Cser-Palkovics András vezetésével izgalmas beszélgetés volt a jövőről Fotó: SeSo

Aczél Petra izgalmas jövőképet festett elénk Fotó: SeSo

A Prosperis Alba Kutatóközpont megalapításáról augusztusban döntött Székesfehérvár képviselő-testülete. A központ munkájáról a sajtó képviselőinek Cser Palkovics András polgármester és Aczél Petra, az intézet tudományos igazgatója, a Corvinus Egyetem tanára tartott ismeretterjesztő beszélgetést, amelyen szó esett a rövid és középtávú munkatervekről, valamint a kutatási célkitűzések témáiról. A kiemelt kérdések vizsgálatára életre hívott központ munkájának támogatása érdekében Székesfehérvár képviselő-testülete megalakította ötödik bizottságát: a Kiemelt Stratégiai Ügyek Bizottságát, amely mentesíteni szeretné a tudásközpontot az egyéb közéleti témájú vitáktól. A bizottság – amelybe a parlamenti pártok delegálhattak tagokat – elnökének Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnokot, önkormányzati képviselőt választották.


A világon is egyedülálló központról Aczél Petra elmondta, az a célkitűzésük, hogy segítsenek a városnak megbirkózni a kiszámítható vagy kiszámíthatatlan változásokkal, segítsék a közösséget az innovatív világban eligazodni, és biztosítsák a működőképes, egészséges, boldog együttéléshez való utat. Stratégiájukat úgy alakították ki, hogy leszögezték a működési elvüket, kijelölték a közönségüket és meghatározták a fő feladataikat. Most már a „hogyanon”, azaz a célhoz vezető útvonalon gondolkodnak. Működési elvük értelmében hároméves távlatra kitűznek egy kutatási témát, amely a következő szakaszra az okos társadalom – okos város – okos jövő lesz – hallhattuk az igazgatótól.

– Az intézetnek az lesz a feladata, hogy megtaláljuk a legfontosabb kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy egy okossá váló társadalomban mik a legfontosabb hajtóerők: a technológia, a gazdasági fejlődés, az oktatás, az ember egészségéért való aggódás vagy annak megőrzésének igénye? Azonosítani szeretnénk a legfontosabb hajtóerőket, és ezekhez meg kell találnunk a legmegfelelőbb megoldásokat. A mi helyzetünkben az a legnagyszerűbb, hogy egy város, Székesfehérvár döntött arról, hogy így szeretne gondolkozni a jövőről – mondta.


Az elkövetkező éveket tekintve fontos, kiemelt téma az okos jövő. De mi lesz azokkal az emberekkel, akik nem tudják az okos technikát használni? Ők alighanem félni fognak tőle…

– Aki nem tudja használni, az fél, haragszik rá, mert azt gondolja, hogy elvesz tőle valamit, sőt lehet, hogy teljesen érdektelen lesz iránta. Ezek az emberek talán nem is szorulnak rá a technológiára. Aki a természet törvényei szerint él, az tudja, a technológia is csak egy pont a sok közül. Amíg enni úgy szeretünk, hogy élvezzük az ízeket, addig ez a lényeg, és nem a technológia. A jövő nem azonos a technológiával, hiszen az ember, a kultúra jövőjéről van szó, arról, hogy mit tartunk tudásnak, miként fogunk szórakozni, milyen tudást, szeretet, tapasztalatot adunk át egymásnak. A tapasztalat fontossága megnő, mert az emberek azt a tudást akarják átadni a másiknak, amit megtapasztaltak és eredményesnek tartottak. Nem jósolni kell, hanem a máról értéssel beszélgetni – fogalmazott Aczél Petra.

Kapcsolódó Cikkek