EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

A cseh és lengyel kormányfő egyetért a bevándorlást illetően

Csehország és Lengyelország egyetért a bevándorlást érintő és a héten esedékes EU-csúcstalálkozó fő napirendjén szereplő kérdéseket illetően – közölte újságírókkal hétfőn a Varsóba látogató Andrej Babis cseh kormányfő Mateusz Morawiecki lengyel hivatali kollégájával közösen.

A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy segíteni kell a bevándorlók származási országát, és kétségét fejezte ki az Európai Bizottság (EB javaslatával kapcsolatosan az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége (Frontex) erőforrásainak és hatásköreinek bővítésére vonatkozóan.


“Álláspontjaink nagyon közel állnak egymáshoz” – mondta Morawiecki. “Egyértelmű álláspontunk szerint a határvédelem a mi dolgunk. Szóba sem jöhet, hogy bevándorlók befogadására kényszerítsenek minket” – tette hozzá.

“Segítséget kell nyújtani a menekülteknek származási országukban. A külső határokat meg kell erősíteni. Megvédtük ezt az álláspontot (a júniusi uniós csúcstalálkozón), és biztosan nem fogjuk feladni ezt az álláspontot” – jelentette ki a lengyel miniszterelnök.


Morawiecki egyetértett Babis véleményével, miszerint nem indokolt a Frontex erőforrásainak és hatásköreinek jelentős kibővítése. Elmondása szerint attól tartanak, hogy ez a strukturális és regionális uniós alapok csökkenését eredményezné.

A lengyel kormányfő beszélt a szerdai uniós csúcstalálkozóval kapcsolatosan is. Az uniós tagországok vezetői kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának egyik központi témája az Egyesült Királyság EU-ból való kiválásának (Brexit) feltételrendszere lesz.

Morawiecki ezzel kapcsolatosan azt mondta: Lengyelország próbál az “arany középúton” maradni a brit kilépést illetően, ami – mint fogalmazott – azt jelenti, hogy sem a megállapodás nélküli Brexit, sem az nem jöhet szóba, hogy nagy engedményeket nyújtsanak Nagy-Britanniának.

Varsó ugyanazokat a jogokat fogja biztosítani a Lengyelországban élő brit állampolgároknak, mint eddig, miután Theresa May brit miniszterelnök erre ígéretet tett a Nagy-Britanniában élő lengyelekkel kapcsolatosan is – mondta a lengyel kormányfő.

“Teljes mértékben egyetértettünk a fent említett kérdésekben” – mondta Babis a találkozó után.

A cseh kormányfő úgy véli, hogy a visegrádi négyek (V4) országainak a júniusi uniós csúcstalálkozón elért siker után – mely fórumon a kötelező kvóták ellen és az illegális migránsok önkéntes alapon való áthelyezése mellett szálltak síkra – saját javaslatokat kellene benyújtaniuk a bevándorlást érintő kérdésekkel kapcsolatosan, például arról, hogy a migránsok munkavállalási vízumok alapján jöhessenek Európába, úgy, mint például a külföldi munkavállalók Csehországba.

“Európának arra kellene összpontosítania, hogy Horvátország, Bulgária és Románia is belépjen a schengeni övezetbe. Nincs értelme olyan területet védeni, amely nem egységes egész” – vélekedett Babis.

A cseh kormányfő – mint mondta – továbbra is kételkedik az EB javaslatát illetően a Frontex kibővítésére vonatkozóan. “Ezeket az eszközöket sokkal hatékonyabban fel lehetne használni, például az észak-amerikai országokkal folytatott együttműködés fokozására” – mondta.

Babis a Brexitet illetően is egyetértését fejezte ki Morawiecki kijelentéseivel kapcsolatosan. “A mi érdekünkben áll, hogy a Brexit megállapodás révén történjen meg, és így is ésszerű” – mondta.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek