EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

A csendes-óceáni partvidékén felkészülnek a Willa hurrikán érkezésére

Mexikó csendes-óceáni partvidékéhez közelített helyi idő szerint hétfő éjjel a 4-es erősségű Willa hurrikán, luxusszállodákat, szörfölők által kedvelt strandokat és halászfalukat fenyegetve. Az ország déli részén korábban pusztító Vicente trópusi vihar okozta esőzések 12 ember halálát okozták.

A Willa szélerőssége, miután rövid ideig elérte a Saffir-Simpson skála szerinti 5-ös erősséget, kissé csökkent, de a hurrikánt kísérő szelek sebessége így is eléri az óránkénti 230 kilométert, továbbra is “rendkívül veszélyes”, “életveszélyes viharok, szél és esőzés” kísérhetik az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ szerint.


A szállodákban megkezdték az ablakok bedeszkázását, a hatóságok elkezdték a tenger és a lagúnák közötti városok lakosainak kimenekítését és az iskolák bezárását. “Rendkívüli helyzet” riasztást adtak ki Nayarit és Sinaloa államok 19 településén – közölte a belügyminisztérium.

Hivatalos adatok szerint eddig 7000-8000 lakos telepítettek ki az alacsonyan fekvő területekről, főként Sinaloa államban.

A hurrikán várhatóan a parttól 96 kilométerre fekvő Íslas Marías szigetcsoport felett vagy a közelében halad majd el, ahol egy természetvédelmi terület és egy börtön található, majd az előrejelzések szerint délután vagy az esti órákban a Mazatlán és San Blas között fekvő nyaralóhelyek irányába halad tovább.

Sinaloa és Nayarit állam hatóságai elrendelték a part menti iskolák bezárását és megkezdték ideiglenes menedékhelyek felállítását.

Mexikó déli és délnyugati részén a Vicente trópusi vihar veszített erősségéből és várhatóan rövidesen megszűnik, de a heves esőzések miatt veszélyes árvizek keletkeztek. Oaxaca állam hatóságai közölték, hogy hét felnőtt és öt gyermek vesztette életét az árvizekben és földcsuszamlásokban.

Kapcsolódó Cikkek