2019. október 18., péntek
Lukács

Életmód

A derékfájás az új népbetegség

Több mint ezer felnőtt budapesti munkavállaló (843 nő és 226 férfi) válaszolt az Országos Gerincvédő Egyesület internetes gyorsfelmérésére, amely arra volt kíváncsi, hogy mekkora gondot okoz a derékfájás a mindennapi életünkben és munkavégzésünk során.

Almásy Csilla gerincterapeuta, gyógytornász szerint nem meglepőek a számok, hiszen a rengeteg ülőmunka miatt ma már igazi népbetegségnek számít a gerincprobléma, amit komolyan kell venni, és időben „el is kell kapni”. A gyorsfelmérés megmutatta: a fájdalom a mindennapi életük része. A kérdőívet kitöltők közül sokan (70 százalék) a kenőcsre és az ágynyugalomra esküsznek. A többiek jórészt gyógyszer, masszázs, csontkovács és mozgásterápia segítségével próbálnak meggyógyulni. 24-26 százalékuk mozgás elkezdését, gyógytornász és masszázs igénybevételét tervezi a jövőben, de egy részük (10-13 százalék) nyitott a művészeti terápiákra, a lelki okok megtalálására és az alternatív gyógyászatra is.


Egy dologban azonban szinte mindenki egyetértett: a gyógyszeres kezelést, injekciókúrát és műtétet többségük (több mint 70 százalék) mindenáron szeretné elkerülni. Mit lehet akkor mégis tenni? Almásy Csilla gerincterapeuta, gyógytornász szerint az első és legfontosabb: ismerjük fel, hogy a gerincbetegségek jelentős része a gerinc helytelen használatából ered, nem pedig onnan, hogy milyen a genetikai örökségünk. Ahhoz azonban, hogy a gerincbetegségek kikerüljenek a népbetegségek sorából, a mindennapi fizikai higiénia részévé kell tennünk, hogy foglalkozunk a gerincünkkel, amit már gyerekkorban el kellene kezdeni.

Kapcsolódó Cikkek