EUR: 320,74 Ft
CHF: 280,07 Ft
2019. április 23., kedd
Béla

Belföld

A díszkertészet régiós központja lehet Magyarország

Új profillal bővült a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete, mely Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tovább tudományos munkáját. A dísznövénykutatás aktivizálás nem véletlen, hiszen erre alapszik a díszkertészet ágazata, ami éves szinten 120 milliárd forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság eredményességéhez.

„A cél nem kisebb, mint hogy Magyarország a dísznövénytermesztés legfontosabb szereplője legyen a térségben” – mondta el a névavató ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba főigazgató. Beszédéből kiderült, hogy a hazai agrárkutatás egyik nagy adósságát törleszti ma a szakma, hiszen bár szép eredmények vannak a dísznövényágazat és zöldfelület gazdálkodás területén, mégis évtizedek teltek el úgy, hogy nem volt egy intézményesült tudományos kutatóközpont. A megfelelő háttér megteremtésével és a klimatikus jellemzőknek köszönhetően azonban reális esélye van a piac növekedésének.


A dísznövénytermesztés fontosságát mutatja, hogy évente 120 milliárd forinttal járul hozzá az ágazat a nemzetgazdasági gyarapodáshoz és nagyjából 25 ezer család megélhetését biztosítja. Ezek a számok azonban a jövőben csak emelkedhetnek, hiszen az uralkodó trendek értelmében egyre fontosabb városi környezetben, munkahelyeken a zöld növények megjelenése, nem beszélve a rózsákról és egyéb virágfélékről, amikre igen nagy a kereslet a régióban.

Az erős kutatási alapok az intézet számára adottak, hiszen a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet kezelésében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron. A NAIK intézetében folyó dísznövénykutatás atyja a nemzetközileg is elismert Dr. Kováts Zoltán, aki 2010-ben hunyt el, a szervezet azonban tovább vitte a szakember szellemiségét, munkásságát.


A Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet névavató ünnepségén partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke annak érdekében, hogy a két szervezet közös erőfeszítéseket tegyen a hazai vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetésére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Vádat emeltek egy férfi ellen, aki bántalmazta feleségét és gyerekeiket

    Kiskorú veszélyeztetése miatt emeltek vádat egy négygyermekes nagykanizsai férfi ellen, aki éveken át szóban és tettleg is bántalmazta feleségét és közös gyerekeiket, kiskorú fiait több esetben is elkergette otthonról – közölte a Zala Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-vel.

  • A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    A vetőmagágazat évente 180-190 milliárd forint értéket állít elő

    Magyarország vetőmagágazata évente 180-190 milliárd forint értékű árut állít elő, ennek fele közvetlen exportra kerül, emellett az elmúlt évek piaci bővülése azt mutatja, hogy a vetőmag feldolgozó- és tárolókapacitás bővítésének van jövője – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács küldöttgyűlésén, Budaörsön.