EUR: 345,98 Ft
CHF: 321,71 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

A díszkertészet régiós központja lehet Magyarország

Új profillal bővült a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete, mely Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tovább tudományos munkáját. A dísznövénykutatás aktivizálás nem véletlen, hiszen erre alapszik a díszkertészet ágazata, ami éves szinten 120 milliárd forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság eredményességéhez.

„A cél nem kisebb, mint hogy Magyarország a dísznövénytermesztés legfontosabb szereplője legyen a térségben” – mondta el a névavató ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba főigazgató. Beszédéből kiderült, hogy a hazai agrárkutatás egyik nagy adósságát törleszti ma a szakma, hiszen bár szép eredmények vannak a dísznövényágazat és zöldfelület gazdálkodás területén, mégis évtizedek teltek el úgy, hogy nem volt egy intézményesült tudományos kutatóközpont. A megfelelő háttér megteremtésével és a klimatikus jellemzőknek köszönhetően azonban reális esélye van a piac növekedésének.


A dísznövénytermesztés fontosságát mutatja, hogy évente 120 milliárd forinttal járul hozzá az ágazat a nemzetgazdasági gyarapodáshoz és nagyjából 25 ezer család megélhetését biztosítja. Ezek a számok azonban a jövőben csak emelkedhetnek, hiszen az uralkodó trendek értelmében egyre fontosabb városi környezetben, munkahelyeken a zöld növények megjelenése, nem beszélve a rózsákról és egyéb virágfélékről, amikre igen nagy a kereslet a régióban.

Az erős kutatási alapok az intézet számára adottak, hiszen a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet kezelésében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron. A NAIK intézetében folyó dísznövénykutatás atyja a nemzetközileg is elismert Dr. Kováts Zoltán, aki 2010-ben hunyt el, a szervezet azonban tovább vitte a szakember szellemiségét, munkásságát.


A Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet névavató ünnepségén partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke annak érdekében, hogy a két szervezet közös erőfeszítéseket tegyen a hazai vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetésére.

Kapcsolódó Cikkek