2019. január 18., péntek
Piroska

Belföld

A díszkertészet régiós központja lehet Magyarország

Új profillal bővült a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete, mely Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézetként folytatja tovább tudományos munkáját. A dísznövénykutatás aktivizálás nem véletlen, hiszen erre alapszik a díszkertészet ágazata, ami éves szinten 120 milliárd forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság eredményességéhez.

„A cél nem kisebb, mint hogy Magyarország a dísznövénytermesztés legfontosabb szereplője legyen a térségben” – mondta el a névavató ünnepségen Dr. Gyuricza Csaba főigazgató. Beszédéből kiderült, hogy a hazai agrárkutatás egyik nagy adósságát törleszti ma a szakma, hiszen bár szép eredmények vannak a dísznövényágazat és zöldfelület gazdálkodás területén, mégis évtizedek teltek el úgy, hogy nem volt egy intézményesült tudományos kutatóközpont. A megfelelő háttér megteremtésével és a klimatikus jellemzőknek köszönhetően azonban reális esélye van a piac növekedésének.


A dísznövénytermesztés fontosságát mutatja, hogy évente 120 milliárd forinttal járul hozzá az ágazat a nemzetgazdasági gyarapodáshoz és nagyjából 25 ezer család megélhetését biztosítja. Ezek a számok azonban a jövőben csak emelkedhetnek, hiszen az uralkodó trendek értelmében egyre fontosabb városi környezetben, munkahelyeken a zöld növények megjelenése, nem beszélve a rózsákról és egyéb virágfélékről, amikre igen nagy a kereslet a régióban.

Az erős kutatási alapok az intézet számára adottak, hiszen a NAIK Gyümölcs-és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet kezelésében van Európa egyik legszebb és legnagyobb rózsakertje, mintegy 1200 rózsafajtával, közel 3 hektáron. A NAIK intézetében folyó dísznövénykutatás atyja a nemzetközileg is elismert Dr. Kováts Zoltán, aki 2010-ben hunyt el, a szervezet azonban tovább vitte a szakember szellemiségét, munkásságát.


A Gyümölcs- és Dísznövénytermesztő Kutatóintézet névavató ünnepségén partnerségi megállapodást írt alá Dr. Gyuricza Csaba NAIK főigazgató és Dr. Orlóci László a Magyar Díszkertészek Szövetségének elnöke annak érdekében, hogy a két szervezet közös erőfeszítéseket tegyen a hazai vállalkozások igényeinek megfelelő, magas szintű tudományos munka működtetésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Epermester Pincészet – Kaland

  Epermester Pincészet – Kaland

  Kimagasló évjáratú tahitótfalui eperből és dánszentmiklósi cigánymeggyből készült félédes gyümölcsbor házasítás.

 • Magasan vezet a Fidesz

  Magasan vezet a Fidesz

  Nem igazán veheti fel a versenyt a Fidesszel szemben egyik párt sem, ugyanis a biztos szavazók 53%-a támogatja a kormánypártot – derült ki a Századvég januári elemzéséből.

 • Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Korlátoznák a németek az orvosok elvándorlását

  Bár évek óta az az ellenzéki narratíva, hogy a magyar orvosok az egészségügyi rendszer áldatlan állapotai miatt vállalnak külföldön munkát, Jens Spahn német egészségügy miniszter rácáfolt: Németországban legalább ekkora problémát okoz az évtizedes jelenség, olyannyira, hogy a németek uniós szabályozást szorgalmaznak.

 • Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Tovább fogyatkozik a Jobbik

  Ismét tömegesen távoztak a Jobbikból. A választások óta darabokra hulló pártot ezúttal Veszprém megyében hagyták el heten, akiknek a szemét szintén szúrja a Jobbik kebelbarátsága a baloldallal.