2020. április 04., szombat
Izidor

Egyéb Székesfehérvár

A fehérvári egyetemek innovatív lehetőségei

Székesfehérvár a sport, a kultúra városa, de már azt is elmondhatjuk, hogy iskolaváros, egyetemi város. Rövidesen épül a középiskolai campus, és a városban három egyetem is működik. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Kodolányi János Egyetem kínál különféle képzéseket. Folytatódott hát a felsőoktatási roadshow, mellyel a székesfehérvári egyetemi képzéseket népszerűsítik a végzős középiskolások körében.

Hallgatók és a előadók a Ciszterci Gimnáziumban rendezett roadshow-n Fotó: ÖKK, Simon Erika

Láthatóan sokakat érdekel a tanulás lehetősége. Székesfehérváron három egyetem is ad erre lehetőséget Fotó: ÖKK, Simon Erika

Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester számolt be többek között az egyre bővülő innovatív képzésekről, a helyben maradás előnyeiről, az egyetemek folyamatos fejlődéséről és a hallgatóknak nyújtott támogatásokról. A fentebb említett három intézményben összesen 12 szakon van duális képzés, ami nagy lehetőséget jelent a hallgatók sikeres munkaerőpiaci érvényesülése szempontjából.
– Néhány évvel ezelőtt komoly munka kezdődött el Székesfehérváron, melynek nyomán szeretnénk elérni, hogy egyre erősebb képzéseket kínálhassunk a felsőoktatásban és eredményesen tudjunk előrelépni. Ebben fontos partnereink vannak! – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András hozzátette: a város gazdasági életéből fakadnak azok a lehetőségek, melyek kinyitják a kapukat a duális képzésben való részvételre. Ebben Fehérvár vezető szerepet tölt be az országban. Hallhattuk, arra törekednek, hogy minél több hallgatónak nyújtsanak lehetőséget ösztöndíjjal és egyéb módon azért, hogy Székesfehérváron maradjanak.


– A városban magas szintű, innovatív képzésen alapuló diplomához juthatnak az itt tanuló fiatalok. A cél a meglévő munkaerőhiány csökkentése, és a vállalatok által jelzett jövőbeni fejlesztések munkaerőigényének kielégítése – jelentette ki Mészáros Attila alpolgármester, aki bemutatta az egyetemi képzéseket, az intézményeket és a hallgatóknak adott támogatásokat.

Megtudtuk, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán már nemcsak mesterszakon, hanem gazdálkodási és menedzsment alapszakon is lesz sportközgazdász-specializáció. Itt a költségtérítéses oktatás 10 százalékkal olcsóbb, mint Budapesten. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a fehérvári ipar számára fontos műszaki képzéseket folytat, most országosan is egyedülálló robotikai központot alakítanak ki. A Kodolányi János Egyetemen a humán vonal, kiemelten az előadó-művészeti alapképzések a meghatározóak.


Az alpolgármester bemutatta az elméleti és gyakorlati oktatást ötvöző duális képzést is. A hallgatók a szorgalmi időszakban 80-100 ezer forint kereseti lehetőséghez, a diploma megszerzése után álláshoz juthatnak. Egyes cégek sokszor emelt bérezés fejében lekötött szerződést kínálnak a fiataloknak.

A felsőoktatás fejlesztéséhez jelentősen hozzájárul Székesfehérvár Önkormányzata. Éves szinten 150 millió forintot fordítanak erre a célra, az intézmények anyagi és eszköztámogatására, a létesítmények fejlesztésére. A Budai út 43–45.-ben folyamatban van a közös campus kialakítása kutatásfejlesztéssel, sportberuházással, kollégiummal. Az önkormányzati finanszírozású Alba Regia Ösztöndíj szintén komoly motiváló tényezője a fehérvári továbbtanulásnak. Fontos cél, hogy a hallgatói létszámot 3000–3500 főre fejlesszék a következő években.

A tervek szerint a következő hónapokban egyéb városi intézményekbe, továbbá Paksra, Érdre, Siófokra, Mórra is elviszik a roadshow-t.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.