2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

A felülvizsgálat eldönti, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Demeter Márta

Kövér László házelnök felülvizsgálata majd eldönti, nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke – nyilatkozta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a testület csütörtöki ülése után az MTI-nek.

Kósa Lajos azt mondta: szerdán kezdeményezte Kövér László házelnöknél, hogy rendelje el Demeter Márta nemzetbiztonsági átvilágításának felülvizsgálatát, mert kiderült, a képviselő nem nyilvános adatot hozott nyilvánosságra, politikai előny érdekében. Ráadásul Demeter Márta “hazudott is az adattal kapcsolatban – tette hozzá.


Kiemelte: a honvédelmi bizottság nemzetbiztonsági szempontból érzékeny testület, számtalan olyan adatot ismernek meg, amely nem nyilvános, korlátozott terjesztésű vagy titkos minősítésű. Kósa Lajos hangsúlyozta: aki képviselői esküjét megszegve nem nyilvános adatot nyilvánosságra hoz politikai megfontolásból, az – megítélése szerint – felveti, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Ennek eldöntése a felülvizsgálat függvénye, melynek keretében számos körülményt kell vizsgálni. Például, meg kell vizsgálni, hogy Demeter Márta a nem nyilvános adatokba való betekintésekor megkapta-e, az előírás szerinti tájékoztatást arról, hogy az általa megismert adatnak mi a minősítése, nyilvánosságra hozható-e. Továbbá, hogy van-e más háttér, amit a nemzetbiztonsági kockázat megítélésénél tudni kell, például megrendelésre követte-e el tettét Demeter Márta.


Kósa Lajos felvetette: ki tud garanciát adni arra, hogy Demeter Márta a követező időszakban, megismerve valamilyen minősített adatot, politikai megfontolásokból nem hozza nyilvánosságra. Mint bizottsági elnöknek neki kell biztosítania a testület törvényes működését – szögezte le a fideszes politikus, hozzátéve: ezért kezdeményezte a házelnöknél a felülvizsgálat elrendelését. Ha Kövér László elfogadja ezt, akkor a megfelelő eljárásban mérlegelik, hogy Demeter Márta kockázatot jelent-e vagy nem. Kósa Lajos szerint nagyjából egy hónapot vehet igénybe a felülvizsgálat, így a parlament november végén foglalkozhat az üggyel. Ha bebizonyosodik, hogy Demeter Márta tette miatt kockázatot jelent, akkor kezdeményezni kell bizottságból való visszahívását.

Ez az LMP-t nem érinti, a pártnak lehetősége van mást jelölni a bizottságba alelnöknek, akinek szintén át kell esnie az átvilágításon – tette hozzá.

Kósa Lajos azt is elmondta, ha Demeter Mártát kizárják a bizottságból, a honvédelmi és rendészeti bizottság nyílt ülésén vendégként akkor is részt vehet. Ezen felül viszont a jövőben csak olyan adatokat ismerhet majd meg, amelyekre az általános képviselői jogállás lehetőséget ad – közölte.

Demeter Márta, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke október 16-án fordult írásbeli kérdésekkel a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez, annak kapcsán hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt mindenki cáfolta, és kiderült, hogy egy Orbán vezetéknevű magyar katona és – engedéllyel – a családja utazott a gépen. Ezután egy másik írásbeli kérdésben egy kiképzési repülésen résztvevő gépről állította, hogy azon indokolatlanul és jogtalanul szállították Maróth Gáspárt. Erre reagálva többen is megerősítették: a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért felelős kormánybiztos nem utazott a gépen.

Demeter Mártát több alkalommal, többen is felszólították, hogy távozzon a honvédelmi és rendészeti bizottságából, és adja vissza parlamenti mandátumát. Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke bejelentette, szerdán kezdeményezi Kövér László házelnöknél Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.