2018. november 20., kedd
Jolán

Belföld

A feszült viszony nem befolyásolja a magyar kormány kárpátaljai támogatáspolitikáját

A jelenlegi feszült magyar-ukrán viszony nincs hatással a kárpátaljai magyar közösség anyaország általi támogatására, a magyar kormány továbbra is ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Beregszászon, ahol magyar kormánytámogatással felújított Tanítók Házát és magyar óvodát adott át.

A pedagógusközpont ünnepélyes avatásán Potápi Árpád János elmondta, a magyar kormány támogatásának megvalósításához az kellett, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek (KMPSZ) és a beregszászi polgármesteri hivatalnak legyen egy közös célja. Jelezte, a nemzetpolitikai államtitkárság 48 millió, a kárpátaljai kormánybiztosság 5 millió forinttal járult hozzá e cél megvalósulásához. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a magyar kormány nagyon sok kárpátaljai támogatási programot valósított meg. Hozzátette: Magyarország jelentős támogatást nyújtott a többségi nemzethez tartozóknak is mind Kárpátalján, mind Ukrajnában, megemlítve a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését, a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett gyermekek magyarországi üdültetését és Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő beregszászi szobrának a felállítását.


Potápi Árpád János hangsúlyozta: a támogatási programok tovább folytatódnak a következő években is, hiszen a magyar kormány szeretné a két nép közötti barátságot építeni, a magyar-szerb megbékéléshez hasonlóan a magyar-ukrán megbékélés útját szeretné járni. “Mi mindent megtettünk a magyar kormány részéről az elmúlt években, hogy a kárpátaljai magyar közösség érezze, van egy anyaország mögötte, és tudja, bármilyen nehézségbe kerüljön is, mindig számíthat a magyar kormányra. Mindent meg fogunk tenni, hogy a magyar közösség életminősége, biztonsága ne csorbuljon, ne szenvedjen semmilyen kárt” – emelte ki. Hozzáfűzte, “ugyanezt elvárjuk az ukrán hatóságoktól is, amelyeknek elsődleges feladata minden egyes állampolgárnak a megvédése, biztonságának a garantálása nemzetiségi hovatartozástól függetlenül.” Reményét fejezte ki, hogy rövidesen rendeződik a magyar-ukrán viszony. Köszönetet mondott a kárpátaljai magyar pedagógusoknak a kitartásért, hogy helyben maradtak, és végzik nélkülözhetetlen munkájukat.

Délelőtt az államtitkár ünnepélyesen átadta a beregszászi 6. sz. Horváth Anna Általános Iskolának a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében mintegy húszmillió forintnyi összegből felújított óvodai részlegét. Beszédében kiemelte, hogy a kárpátaljai óvodák fejlesztésére a magyar kormány összesen 4,6 milliárd forintot fordít, amiből 30 új óvoda épül, és 100 intézmény újul meg. Közölte, 39 felújított óvodát már átadtak, és további 10 vár átadásra az ukrajnai megyében. A cél az, hogy minden magyar gyermek, sőt a vegyes házasságokban született gyermekek is jól felszerelt, minőségi magyar óvodába járjanak, hiszen a mai Kárpátalja területén 1100 éve élnek magyarok, együtt más nemzetiségekkel – fejtette ki, megjegyezve: a magyar kormány az óvodafejlesztési programmal el szeretné érni, hogy a Kárpát-medencében a jelenlegi 48 ezerről 60 ezerre nőjön a magyar óvodába járó gyermekek száma.


Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak az óvodafejlesztési program keretében Kárpátaljának nyújtott támogatásért. Hangsúlyozta, a programnak köszönhetően olyan kárpátaljai településeken nyílnak a közeljövőben magyar óvodák, ahol már megtörtént a nyelvváltás, ám a magyar gyökerekkel rendelkező családok szeretnék, ha a gyermekeik megtanulnák őseik nyelvét. Ugyancsak megköszönte a Tanítók Háza felújításához nyújtott támogatást, amelynek köszönhetően immár megfelelő körülmények között dolgozhatnak a Kárpátalja Megyei Pedagógus Továbbképző intézet magyar és más nemzetiségi részlegének munkatársai.

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatja a bevándorlást a DK-s

  Támogatja a bevándorlást a DK-s

  A Demokratikus Koalíció (DK) egykori alelnöke Bauer Tamás nem meglepő módon kritizálta a kormány családtámogatási politikáját, sőt közösségi oldalán kifejtette azon pontokat, a nemzeti konzultáció kérdései közül amelyekkel nem ért egyet.

 • 1000 milliárdot kap Budapest

  1000 milliárdot kap Budapest

  Körülbelül ezermilliárd forintot jelent Budapestnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel szombaton aláírt megállapodás, amelynek része a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) létrehozása is.

 • Kétharmadot jósolnak a Fidesznek

  Kétharmadot jósolnak a Fidesznek

  Nagyarányú kormánypárti győzelmet jósolna a brüsszeli Politico, ha Magyarországon most hétvégén tartanák az európai parlamenti választásokat. Az erősen balliberális politikai elemzőportál mandátumbecslése szerint egy most megrendezett választáson a Fidesz-KDNP csaknem 60 százalékos eredménnyel 14 képviselői helyet szerezne meg az EP-ben, miközben a rajtuk kívül bejutó ellenzéki pártok összesen fele annyi, mindössze hét helyet szereznének.