2019. február 20., szerda
Aladár, Álmos

Belföld

A hadisírok emlékeztetnek arra, milyen törékeny a béke

A hadisírok emlékeztetnek arra, milyen törékeny a béke – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Budapesten.

Németh Szilárd a Rákosszentmihályi temetőben a felújított első világháborús parcella avatásán kijelentette: a mi feladatunk, hogy minden erőnkkel, katonai erőnkkel törekedjünk ennek a békének a megőrzésére. A magyar kormány elkötelezett a katonahősök emlékének méltó megőrzése iránt – tette hozzá.


Az államtitkár hangsúlyozta: hőseink kitartásából napjainkban is erőt meríthetünk a 21. század kihívásaihoz. Ehhez viszont ismerni kell történelmünket, múltunkat. Az emlékezés itt kezdődik, a hősi halott katonák sírjainál – fogalmazott.

Azt mondta: fontos feladat a legteljesebben és a legalaposabban megismerni a magyar katonák történetét, életútját, és mindent megtesznek azért, hogy tetteiket, hazáért hozott áldozatvállalásukat követendő példaként állítsák a haza fegyveres szolgálatát vállaló honvédek elé.


Németh Szilárd úgy fogalmazott: “a temetők múltunk lenyomatai”. Felidézte: a kisszentmihályi temető létrehozásáról Rákosszentmihály nagyközség döntött 1905-ben. Majd 45 évvel később, amikor a XVI. kerület létrejött, lezárták.

Az itt elesett hősök és sírjaik emlékeztetnek az első világháború szörnyűségeire, szétszakított családokra, elesett apákra és fiúkra – emelte ki. Azt mondta: fontos kötelességnek tettek eleget, amikor a HM pályázata révén az önkormányzattal közösen felújítottak a temetőben huszonegy első világháborús hadisírt.

Kovács Péter (Fidesz-KDNP), a XVI. kerület polgármestere kiemelte: igazi összegfogás eredménye a felújítás. A HM által kiírt pályázat, a pályázó önkormányzat és a kerületi lakók munkája, ereje is kellett ahhoz, hogy az első világháborúban elesettek, illetve később hadirokkantként elhunytak sírhelyét rendbe hozhassák a kisszentmihályi temetőben.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum háttéranyagában felidézték: a kormány 2016-ban határozatban rendelte el a Magyarországon fellelhető első világháborús hadisírok rendbehozatalát, amelyhez kétmilliárd forint forrást biztosított. A feladat végrehajtása érdekében a Honvédelmi Minisztérium a települési önkormányzatok és temetőket fenntartó egyházak számára pályázatot írt ki.

A XVI. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Rákosszentmihályi temetőben harminchat hadisír található. A hadisírok közül huszonnégy első világháborús, és huszonegynek a rendbetételére pályázott a kerület. Három sírt csak a terület rendezésekor találtak meg, ezek közül az önkormányzat saját forrásából egyet teljesen felújíttatott, kettőt pedig letisztíttatott.

A most felújított úgynevezett hadirokkant-temetőbe azokat hantolták el, akik az első világháborús sérüléseik miatt az 1920-as, 1930-as években haltak meg. Ebben az időben működött ott egy hadirokkantak számára fenntartott szociális és foglalkoztatótelep, annak a lakói leltek végső nyugalomra.

A temetőben található tizenkét második világháborús hadisír is, ezeket az önkormányzat önerőből újíttatta fel.

Az ezekben a hadisírokban eltemetettek mind magyar katonák voltak – olvasható a háttéranyagban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

  Szilágyi Péter: A magyar iskolák találkozója újabb nagy sikerű fórum

  Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács mellett még egy magas szintű fórumot sikerült életre hívni a diaszpórában élő magyaroknak a Hétvégi magyar iskolák találkozója című rendezvény részeként – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos.

 • Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

  Palkovics László: A kormány segítené a családi vállalatok utódlását

  A kormány segítséget kíván nyújtani azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő vállalkozóknak, akik nem tudják cégeiket családi körben tartani, ezért lehetővé tenné, hogy a cég magyar menedzsmentje vagy egy magyar tulajdonú alapítvány gyakorolja a tulajdonosi jogokat – nyilatkozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mediaworks megyei napilapjainak adott interjúban.

 • A magyarok szerint a Jobbik rasszista és antiszemita párt

  A magyarok szerint a Jobbik rasszista és antiszemita párt

  A magyarok 43 százaléka szerint a Jobbik a leginkább rasszista, 33 százaléka szerint a leginkább antiszemita és 28 százaléka szerint a legradikálisabb párt Magyarországon – közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet szerdán az MTI-vel.

 • EP-választás: Hackertámadásokra figyelmeztet a Microsoft

  EP-választás: Hackertámadásokra figyelmeztet a Microsoft

  Több, a demokráciával foglalkozó szervezetet ért hackertámadás a tavalyi év utolsó hónapjaiban, ezért a Microsoft 12 európai országban elérhetővé teszi AccountGuard nevű kiberbiztonsági szolgáltatását az európai parlamenti választások előtt – tudatta szerdán a vállalat ügyfélbiztonsági és -bizalmi alelnöke, Tom Burt.